čtvrtek 23. srpna 2012

22. 8. + Kde berete kuchařskou inspiraci?

Zdravím všechny čtenáře!
Jídelníček z úterý zde neměl právo být:), byl podivný - ráno jsme měli s přítelem pudinkovou ovesnou kaši, po obědě jsem měla malou mléčnou čokoládu (z obchodu s pralinkami, byl to dáreček a já jej nemohla odmítnout:)) a pak se dostavily hrozné chutě, které jsem zaplácala - bílým vínem. Já, skoro abstinent!

Včerejší jídelníček:
8:00 - pečená dýně s cibulkou a skořicovo-karamelovo-česnekovou marinádou s olivovým olejem
10:45 - knackebroty, eidam
13:15 - hrst lískových oříšků
15:45 - kuřecí nudličky s paprikou a rajčaty v orientální jogurtové omáčce s bazalkou a oregánem, podáváno s kopečky celozrnného kuskusu
19:00 - meloun (hodně melounu)
19:30 - rybičkovo-jogurtová pomazánka s křehkými plátky
Včera jsme byli vyřizovat a zařizovat, takže oběd byl pozdější, začala jsem ihned po návratu a do hodinky byla bašta hotová, moc jsme si pochutnali a sklidila jsem opravdu veelkou pochvalu - inu, jsem šikulka:D

A nyní k věci:
Dnes se vás chci zeptat, kde berete inspiraci pro vaření?


Jak si můžete snadno všimnout, s vařením si ráda pohraji. V restauracích jím jen několikrát do roka, důvodem může být fakt, že studuji, ale pravdou je, že se považuji za vcelku zdatnou kuchařku a tak si raději koupím kvalitnější suroviny a chutnou krmi připravím doma.  Ale inspirace není nikdy dost a já bych se velmi ráda dozvěděla o vašich zdrojích:)
Nějaké webové stránky? Oblíbené časopisy? Či dokonce kuchařky?
A u mě jsou to alespoň stručně tyto - časopis Apetit, stránky Toprecepty, web Gurmánky Šárky... a jak nad tím přemýšlím, asi o tom někdy napíši samostatný článek:)

Předem díky za odpovědi!
Zdravím vás,
Sofie

úterý 21. srpna 2012

20. 8. + Procenta tuku v těle

Včerejší jídelníček:
6:50 - ovesná kaše s rozinkami, kokosem a lžičkou tahini
11:40 - hrstička semínek (dýňová a slunečnicová), broskvová proteinová bublanina
14:30 - kaše s omáčkou ze smetanového jogurtu, restovaných žlutých paprik, tahini a skořicí 
17:10 - ředkvičky, pekingské zelí, kostičky eidamu
20:00 - dušený patison s cizrnou, jarní cibulkou, olivovým olejem a cottage
22:00 - trocha bílého vína, půlka dietního hermelínu

Dívala jsem se do složky s uloženými obrázky a našla jsem tam toto srovnání - jak zhruba vypadá člověk, který má určité procento tuku v těle. Řekla bych, že je to opravdu zajímavé, přesné asi ne, ale zajímavé určitě:)



pondělí 20. srpna 2012

19. 8. + Veganský blog s inspiracemi a příběhem

Zdravím vás:)!
Včerejší pracovní bašta:
6:50 - ovesná kaše s broskví a Hollandií
11:15 - tvaroh s rozdrobenou margotkovou buchtou, mandle
14:30 - rýže natural s restovanou cuketou, cizrnou, olivovým olejem a ledovým salátem
18:10 - ředkvičky, pekingské zelí, kostičky eidamu
21:00 - restovaná cuketa (zbytek), cottage, ledový salát

Jak samy vidíte, jídelníčky nejsou vrcholem kreativity - od pátku jsem v práci a nic nového se mi vymýšlet po večerech opravdu nechce...:)

Přidávám tip na veganské tumblr jednadvacetileté Brittany, žijící v Kanadě - http://garden-of-vegan.tumblr.com/
Brittany je sympatická brunetka, která hodně vážila,  hodně zhubla, hodně jedla, hodně přibrala a nakonec zase hodně zhubla, tentokrát díky veganské stravě. Zbavila se přejídání a naučila se jíst zdravě a intuitivně. Nyní pravidelně přidává fotky svého jídelníčku, které jsou moc hezké a inspirující. Pod fotkou navíc vždy napíše, o co se jedná, jídla jsou na první pohled jednoduchá, nejedná se o žádné záludnosti, takže si samy můžeme něco podobného připravit:) 
Mě zaujal třeba tento nápad (viz obrázek) - celozrnný kuskus s česnekem, cibulí, mrkví a špenátem, tofu s krustou ze slunečnicových semínek, dušená brokolice... mňam:)!
Přiznám se, že je mi tento blog a i slečna mnohem sympatičtější než mnohem známější Undressed skeleton, kde sice najdeme spousty skvělých tipů, ale na mě působí až afektovaně - všechna ta dobarvovaná jídla a zdůrazňování malého množství kalorií - nehledě na to, že o Taralynn se píše, že zhubla tak, že jedla 1000 kcal denně, což bych nedoporučovala nikomu... Tato stránka naopak působí velice poklidně a mile, Brittany se naučila se mít ráda a klade důraz na zdravé jídlo, umírněnost a vyváženost - a inspirace na chutná veganská jídla se vždy hodí, občasné vynechání živočišných produktů může člověku jen prospět.

neděle 19. srpna 2012

18. 8. + Práce na sobě

Krásný den přeji:)!
6:50 - ovesná kaše (s mlékem) s rozdrobenou zdravou margotkovou buchtou
11:15 - tvaroh s kakaem a agáve sirupem
16:00 - rýže natural s cizrnou, restovanou cuketou, olivovým olejem a ledovým salátem
18:15 - ledový salát, bílé papriky, na kostičky nakrájený eidam
20:00 - dietní hermelín nahřátý na pánvi s orientálním kořením a olivovým olejem


Zjišťuji, že momentálně mi mé jídelníčky naprosto vyhovují - nic nepočítám, porce jsou větší, než když jsem takto jedla dříve a také nejsem tak striktní a dogmatická ve výběru potravin. Obecně se snažím o větší volnost, ale také disciplínu. 

Pořídila jsem si zápisníček, do kterého si večer sepisuji, co mě za ten den potěšilo a co jsem pro sebe udělala dobrého. Člověk pak usíná příjemně naladěný, protože ví, že ten den nebyl vlastně vůbec špatný:)

Tento týden jsem se po dlouhé době viděla s kamarádkou, kterou mám moc ráda a považuji ji za jednoho z nejaktivnějších a nejmilejších lidí, které znám. O to víc mě potěšilo, že jsme se v kavárně s povídáním nezastavily a zjistily jsme, kolik toho máme společného - stala se z ní vegetariánka a má velmi blízko i k veganství, nechala si ode mě vyprávět o makrobiotice a zaujalo jí to:) To, s jakým přesvědčením mi říkala: "Mám se ráda, není mi jedno, co jím - moje tělo není popelnice, já mu chci dopřávat!" se mi hluboce vrylo do paměti...
Určitě bych ji chtěla zase vidět a do té doby...? Že by častější zařazování nějakých těch vegan-makrobio obědů jako dneska:)? 

sobota 18. srpna 2012

17. 8. + Vtipný tip na "hřešící" svačinu

Dámy, zdravím vás!
Včerejší jídelníček:
6:50 - ovesná kaše (mléko) s dvěma kousky buchty, rozdrobeno a zamícháno dohromady
11:00 - odtuč. tvaroh s dvěma lžičkami arašídového másla a trocha agáve sirupu 
16:00 - svíčková s dvěma krajíčky semínkového chleba, hovězí (byla toho malá porce)
18:30 - ledový salát, eidam
21:00 - restovaná cuketa, cizrna

V předchozích dnech bylo jídelníček nemožné zapsat - nejprve jsem ani nic moc nesnědla, ale pořád uzobávala (oběd na dvakrát, tři svačinky...:D), pak u nás byl kamarád a znáte to, chystání  nějakého občerstvení, společná večeře (byť já měla poloviční porci doplněnou o cottage), po které kluci vytáhli víno a sýry - 60% italský, poctivou goudu, uzrálé hermelíny... a to víno mi jako jedno z mála nepřišlo jako moc silné, takže jsem si ráda dala...:D

Tip, o kterém píši v nadpise, není nic extra nezvyklého, ale zjistila jsem, že když si do odtučněného tvarohu přimíchám nějakou dobrou příchuť, necítím se pak vůbec ošizeně, naopak jsem díky bílkovinám příjemně sytá a přitom jsem přijala jen část sladkosti, kterou bych si musela vzít, kdybych ji jedla samotnou. Taková kamufláž:) Jasně, že tvaroh nejíme samotný, ale jedině s dobrotkami, já si zkouším něco, na co mám chuť, tvarohem "naředit". Tvaroh s arašídovým máslem, kakaem (to mám na svačinu dnes:)),  strouhanou Margotkou, oříškovým krémem z DM... maximum chuti, minimum výčitek:D

středa 15. srpna 2012

14. 8. + Zadek


6:50 - ovesná kaše s čoko-koko proteinem
11:00 - dvě malá letní jablíčka, slunečnicová semínka
14:30 - čočka, jedno a půl vajíčka:), ledový salát
18:15 - pekingské zelí, půlka dietního hermelínu
20:30 - veelká cuketa, restovaná s dvěma plátky 95% šunky

Začínáme zostra, z jídelníčku mám radost!
Bohužel s pohybem mi to včera nevyšlo - z nějakého důvodu se u mě objevily křeče v nohách:-/

Přidávám obrázek, ze kterého jsem nadšená - slečna je štíhlá, ale ne vyhublá, bohužel ji nevidíme zepředu, ale tento úhel je také skvělý...:D Skvostný zadek, možná je to spoustou dřepů, možná dispozicemi, ale protože je pevný a má krásný tvar, nevěřím, že by si chlapi stěžovali:)

úterý 14. srpna 2012

Kalorie se sčítají!

K tomuto článku mě přiměl rozhovor s kamarádkou, která se vlivem nedobrých okolností dostala k přejídání a protože nechce dopustit, aby opět nabrala pracně shozená kila, chce tento problém řešit za každou cenu. Následující krátké zamyšlení bych jí chtěla věnovat - Silvi, čti:)!

Když při dietě uklouzneš k něčemu, co jsi jíst nechtěla, je pak velice snadné si říct, že to už dneska nemá cenu. Pravdou ale je, že tělo žádný takový povel nezná a s přijatou potravou jedná stejně jako s každou jinou - přebytek energie uloží do tuků. 

Pokud bys snědla tabulku čokolády (550 kcal), tři rohlíky s máslem a medem (500 kcal), k nim si dala hrnek kakaa (300 kcal) a pak pár sušenek, vyšlo by to na 1500 kcal. Což je denní doporučovaný příjem pro hubnoucí ženu. Celodenní, ne hodinový... Většina holek spálí při půlhodince s Jillian okolo 200 kcal - ty bys ji musela cvičit denně po celý týden, abys tento dýchánek vyrovnala.

A když už jsme u toho týdne - zjednodušeně řečeno, na zhubnutí kilogramu tuku je potřeba spálit 7000 kcal, na půl kila 3500 kcal a to při rozpočítání na týden znamená snížení denního příjmu o 500 kcal (část z těch 500 kcal se dá také "vycvičit", ale efektivnější je jak snížení příjmu, tak cvičení). Ale ty teď s váhou nemůžeš pořádně pohnout, protože stále dáváš dolů to, co jsi nabrala posledně, když sis říkala, že "dneska už to nemá cenu"...

A vůbec, pokaždé, když se neovládneš, tento návyk jen posílíš a o to těžší je s ním pak skoncovat - mně to trvalo 5 let, do toho přece nechceš spadnout... Děláš to nejen pro hezčí tělo, ale hlavně pro zdravější psychiku a spokojený život!

Tvoje nové heslo je: 
Každá kalorie se počítá. Přijaté kalorie se sčítají, ale ty vydané se násobí!
Je to nadnesené, ale pravdou je, že po každém cvičení nakopneš metabolismus a to pak spaluje ještě dlouho poté, co docvičíš, čili se de facto opravdu znásobují - a taky to zní jako větší motivace...:D


pondělí 13. srpna 2012

Návrat

Pokud nebojuješ za to, co chceš, neplač pro to, co jsi ztratil!

Dámy, od zítra už budu mít o něco více času, takže jedeme znovu a naplno i se cvičením:)!
Na výletě bylo krásně, užívali jsme si večeře a já si dopřávala dobroty - vypíchla bych tagliatelle s kuřecím masem, sušenými rajčaty, smetanovou omáčkou, cibulkou a česnekem. Božská mana nebeská, se slzou v oku na ně vzpomínám:)! A co by byla večeře bez dezertů, došlo na tvarohový dortík, štrůdl s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou, domácí čokoládovou zmrzlinu... hmmm! 
A protože v předchozích týdnech se vrátily mé potíže s nízkým tlakem (inu, kardiak), nemohla jsem pořádně cvičit. Začala jsem ale brát magnésium a problémy odeznívají, takže - jdeme na to:)!

sobota 11. srpna 2012

10. 8. + Cestovní jídelníček II.

9:45 - ovesné kaše (voda) s velkou nektarinkou a bílou Hollandií, káva s mlékem (ještě jedna káva cca v 11) (pokoj)
14:15 - kuskus se zeleninou, sýrem, kuřecí šunkou a kopou ledového salátu, 2 sezamové knackebroty s trochou hermelínu se zeleným pepřem (uhrzynutí milého svačiny:)) (rychlý oběd na pokoji - miluji ubytování v centru, kdy jen na půl hodinky odběhnete, najíte se, případně přehodíte/přiberete/odložíte nezbytnosti a jdete dále pokračovat v programu:D)
16:45 - 300ml kefírového mléka, 3 sezamové knackebroty s kouskem eidamu (svačinka v terénu z nabalených zásob)
19:30-21:30 - kuřecí maso, miska grilované zeleniny, pár pečených brambor + kousek tvarohového dortíku s drobenkou + svařená medovina (restaurace)
22:30 - 200g cottage, 2 sezamové knackebroty, hruška (pokoj)

Tak se zase hlásím z výletu:) Dneska už jsme se vrhli na památky, užili si nejdelší bobovou dráhu v ČR a na závěr pěknou večeři. Jsem v tomto ohledu neuvěřitelně pubertální, ale moc se mi líbí, když jíme s milým z jednoho "talíře", proto jsem neodolala a přemluvila ho k velké pánvi plné masa, k tomu jsme objednali zeleninu a brambory a spokojeně zobali... tedy, já byla spokojená :D  Přemlouval mě pak k dezertu a dortík byl výborný. Kalorická bomba, ale stálo to za to:) Akorát mi při večerní procházce už byla lehce zima a ta v kombinaci s únavou způsobila větší druhou večeři. Na druhou stranu, stejně se ještě nešlo spát a aspoň se mi příjemně usínalo:)