sobota 7. července 2012

Jídelníček 8. 7. + Co člověka nenapadne...:)

Krásný den přeji:)
Dnes to vypadá takto:
6:30 - kousek jahelníku, miska žlutého melounu (výborný!)
9:30 - zelené jablko, 5 maličkých banánovo-ovesných sušenek (3 s kokosem, 2 s karobem), dýňová semínka a mandle (dohromady hrstička)
14:30 - rýže natural (cca 100g) s fazolkami v chilli omáčce (půlka plechovky) a červeným zelím
18:15 - červená řepa
19:30 - restované cuketky s cizrnou
21:30 - vanilkový rooibos se sójovým mlékem

Konečně jsem byla na farmářských trzích a koupila si tři kořenící směsi - Francouzské bylinky, Pikant a Boloňku. Všechny jsou bez soli a glutamátu, opravdu jen směs bylinek, těším se, až je vyzkouším:)!

Nene, já nemusím, já už ho mám:D
Milý se dnes ptal, jak pokračuje mé veganství (to on samozřejmě ví, ale vybízel mě tím, ať mu o tom popovídám, jestli chci) a já nadšeně prohlásila, že skvěle - "Zítra už to bude týden, co jsem v puse neměla nic živočišného... tedy, živočišný... výrobek...", načež jsme se začali hrozně smát. Je pravda, že tento aspekt mě nenapadl:D
(Ale Google mě hned ujistil, že je to poměrně diskutované téma:))

pátek 6. července 2012

Jídelníček 5. a 6. 7. + Dosavadní průběh

Zdravím vás:)
Jak už jsem psala, nejsme s milým doma a tak jídelníčky nejsou ideální, od opakujících se potravin po včerejší gurmánské odpoledne a dnešní nepravidelnost...


Včera:
9:30 - jahelník, 2 nektarinky
13:15 - bulgur s cizrnou a opečeným lilkem s bazalkou a česnekem, červená řepa (syrová) 
15:00 - 19:00 - spousta oříšků a sušeného ovoce*, banánový koktejl (2 banány, 300ml sójového mléka)
20:30 - cizrna s restovanou cuketou a olivovým olejem, ledový salát
*od přítelovy úžasné maminky jsem dostala jsem obří kornout, viz foto (olivový olej jsem také dostala:D a je zde pro srovnání velikosti, je to 0,75l) -  půlka už ho není, s milým jsme odpočívali a já zobala a popíjela:)

Dnes nemám vůbec hlad, zřejmě kombinace horka a včerejšího nacpaného bříška:
6:50 - jahelník (půlka obvyklé porce)
11:30 - 15:30 - bulgur s cizrnou a opečeným lilkem s bazalkou a česnekem, ledový salát, pekingské zelí
18:30 - červená řepa
21:00 - 100g uzeného tofu, kysané zelí, ledový salát


Co se týče mých pocitů, pomalu si začínám zvykat. Je tedy pravda, že se mi dnes opravdu zastesklo po krémové konzistenci sýrů a tvarohů a když jsem v jednom časopise viděla recept na cheesecake, bylo mi líto, že je jen tak neochutnám. Na druhé straně - už od prvního dne svého experimentu se dívám po veganských receptech a je jich tolik, které bych chtěla vyzkoušet:)! Takže určitě trpět nebudu, jen zatím nemám nakoupeny ty správné potraviny a mé stravovací možnosti jsou lehce omezeny. O to více se snažím jíst zeleniny a ovoce, které jsou k dispozici všude - a když jsem dneska skočila do Tesca, abych vybrala nějakou dobrůtku příteli (vyhrála to hořká Studentská pečeť), viděla jsem, že mají žlutý meloun za 9,90 Kč/kg (tip pro vás:)!), a protože jsem jej ještě neměla, nebylo nad čím váhat - a hned jsem měla pocit, jak si dopřávám a jak skvěle se rozmazluji:D!

Další věc je ta, že dokud se budu držet tohoto stravování, neměla bych skončit u přejídání. Jak už jsem psala dříve, člověk dostane neodolatelnou chuť spíše na čokoládovou zmrzlinu než na luštěniny se zeleninou a dokud já tyto potraviny "nesmím", tak prostě "nesmím". A už začínám pozorovat i mírnou změnu vztahu k jídlu. Nemám potřebu zkoušet všechno hned a najednou, naopak - tím, že chci, aby toto mé stravování co nejméně narušilo náš rozpočet, volím jednoduché potraviny (obiloviny, luštěniny, levnější zeleninu) a neexperimentuji rovnou s luxusními výrobky jako jsou různé lahodně vypadající produkty z DM, které by člověk snědl na posezení.

Takže: zatím jsem naprosto spokojená:)!

čtvrtek 5. července 2012

Lilek s česnekovo-bazalkovou marinádou

Ani ne tak recept, jako spíše inspirace na úpravu, která mi velice chutnala:)!
Dnešní vaření jsem si opravdu užila. Měli jsme s milým volno a pěkně si s jídlem vyhráli - on si připravil francouzské brambory (očividně se mu opravdu povedly a voněly báječně!), já si dala bulgur s cizrnou a lilkem. Naposledy jsem lilek vyhodila, opravdu mi nechutnal (zřejmě šlo o starý, zhořklý kus), rozhodla jsem se ale udělat vše proto, aby se mi podařilo jeho reputaci napravit. A povedlo se na jedničku - už po prvním soustu jsem věděla, že tato úprava bude má nejoblíbenější. Budu ráda, když se touto verzí inspirujete:

Potřebujeme:
grilovaný lilek1 střední lilek
sůl
3 stroužky česneku
pár lístků čerstvé bazalky
olivový olej

Lilek nakrájíme na plátky, osolíme z obou stran a necháme asi 10 minut vypotit. Hnědou šťávu, kterou lilek pustí, slijeme a plátky osušíme. Mezitím si připravíme omáčku - česnek oloupeme a prolisujeme, v misce smícháme s nadrobno nakrájenými lístky bazalky a zalijeme olivovým olejem, vše smícháme. Rozehřejeme pánev, lilek zprudka osmahneme z jedné strany, otočíme a potřeme omáčkou. Promícháme, necháme ještě chvilku na pánvi a podáváme.

Já si takto připravený lilek dala na oběd, dá se ale podávat jako lehká večeře s celozrnným pečivem nebo jako chutná příloha k masu (slušelo by mu to s orestovanými kuřecími či krůtími prsíčky).

 Neskutečná lahoda. A 100g lilku má jen 28 kalorií, musím dodávat více:)?

Jídelníček 4. 7. - den třetí

Krásný den přeji!
Včerejší jídelníček u mě vypadal takto:
10:00 - jahelník
13:30 - oves (100g) s červenou čočkou (50g) na kari, ledový salát
18:00 - 150g tofu s ledovým salátem, 3 dušené mrkve, 100ml pravého moštu
22:00 - rooibos se sójovým mlékem, pár mandlí, banán
Hodnoty: 7350 kJ, 87g bílkovin, 36g tuků, 299g sacharidů
Pohyb: ráno tabata

Říká se, že třetí den přichází krize a musím  přiznat, že něco takového jsem včera zažila. Po jahelníku jsem měla hlad, na oběd bych si také dala něco jiného (čti živočišného) a večer jsem měla velké chutě. Nakonec jsem to zvládla a můžu začít další den s čistým štítem a vědomím, že je vše v pořádku. Navíc jsem se dneska po dlouhé době vážila - 59kg, krása:)!

Uvažuji, že si na večeři udělám něco podobného, vypadá to úžasně!


středa 4. července 2012

Jahelník vegansky

Nebyla bych to já, abych si svůj nynější režim nesnažila nějak zpříjemnit:) Včera jsem si upekla rychlý jahelník, moc mi chutnal a já se s vámi můžu s klidným svědomím podělit o recept.

Potřebujeme:
2 šálky jáhel
3 zralé banány
a dále dle chuti - já použila hrst rozinek +
hrst slunečnicových semínek

Jáhly třikrát spaříme horkou vodou (zalít, propláchnout, vylít a znova) a ve dvojnásobném množství vody uvaříme se špetkou soli doměkka. V míse si rozmačkáme banány, přidáme rozinky a semínka a vmícháme horké jáhly. Směs přendáme do zapékací misky, zakryjeme alobalem a pečeme na 200° zhruba půl hodiny.

Obvykle se jahelník míchá s vejci a klade sněhem z bílků, což v tomto případě nešlo:) - o spojitost se postaraly rozmačkané banány a díky alobalu by neměl být vysušený. Samozřejmě je možné si jej přisladit (pokud máte rádi sladší chutě, doporučuji trochu třtinového cukru přidat) a přidat jakékoliv sušené ovoce či semínka a ořechy, které máte rádi. Uvažovala jsem si nad přidáním nakrájeného tofu či sójového mléka, ale řekla jsem si, že to zase příště:)

Hodnoty jsou následující:
9050 kJ
56g bílkovin
36g tuků
395g sacharidů

1/6 (čili opravdu poctivá porce):
9,3g bílkovin
6g tuků
66g sacharidů

úterý 3. července 2012

Jídelníček 3. 7. - den druhý

Druhý den:
Výborný oběd
8:00 - ovesná kaše (80g vloček + trocha sójového mléka) s rozmačkaným banánem
10:15 - 2 broskve (před odjezdem, jinak bych se svačinou počkala), 15g mandlí
12:15 - 3 mrkve
14:30 - oves (100g) s červenou čočkou (50g) na kari, s jarní cibulkou a olivovým olejem + ledový salát a půlka okurky
18:30 - 200g lahůdkového tofu (obsahuje řasy a dýňová semínka), ledový salát
22:15 - 200ml sójového mléka
Hodnoty: 7000 kJ, 71g bílkovin, 44g tuků, 263g sacharidů
Pohyb: dopoledne trocha plavání, odpoledne léčení spálených zad:) (holt světlokožec...)

V prvé řadě chci poděkovat za všechny vaše komentáře u předchozího článku - ty nabádající z opatrnosti a i ty povzbuzující! Moc si toho vážím!


Dneska jsem pokročila, oběd už byl makrobioticky skoro v pořádku:)! A jinak jsem ani dnes neměla hlad (kdybych cítila, že ano, dala bych si zeleninu) a z vůbec mám z dneška skvělý pocit.

Technická poznámka: Oběd jsem nafotila skvěle, jen se mi bůhví proč v počítači zobrazuje jen jediná fotka, na které ani není celý talíř a navíc je rozmazaná - alespoň pro ilustraci jsem ji zde přesto dala. 

A ještě jedna poznámka: Mám teď pár dní nabitý program, rozhodně ale budu vkládat jídelníčky a maximálně v pátek přibude článek o tom co a proč momentálně jím + přidám minimálně jeden recept:)



pondělí 2. července 2012

Jídelníček 2.7. - den první

Zdravím vás:)
7:00 - 80g ovesných vloček vařených ve vodě, strouhané jablko, mleté mandle
11:00 - větší miska domácích třešní
14:30 - kaše ze 150g červené čočky na kari, s cuketou a jarní cibulkou, olivový olej
18:10 - pekingské zelí
20:30 - 100g tofu natural, ledový salát, 2 rajčata, olivový olej
Hodnoty: 5900 kJ, 75g bílkovin, 23g tuků, 226g sacharidů

Tohle zatím nemá s makrobiotickou stravou společného vůbec nic, snad jen doporučení hodně žvýkat jsem dodržovala:)
Za celý den jsem necítila hlad a obecně jsem byla velmi spokojená. Na zítra už mám namočený oves, nakoupila jsem si hodně zeleniny a nějaké to ovoce.... a těším se, co si vymyslím:)

Veganství, makrobiotika - výzva přijata!

Začal nový týden, nový měsíc, prázdniny... 
A já se rozhodla také začít. Jinak. Důvodem není další snaha zhubnout, ale spíše si vyzkoušet něco nového a získat jiný vztah k jídlu. Vybrala jsem si k tomu zeleninu, ovoce, obiloviny, luštěniny, ořechy, semena a oleje, jako pochutiny pak i ořechová másla, rostlinná mléka a sýry - jinými slovy veganskou a postupně makrobiotickou stravu. Veganská strava je ta, která neobsahuje živočišné prvky (maso, mléko, vejce, med), makrobiotická je jí ve výběru potravin podobná a má pak mnohem hlubší systém a přísnější pravidla. 

Byť ve mně ta slova budila vždy hrůzu a dle mého se tak živili jen nevyrovnaní jedinci:), jídlo na dnešní den jsem si včera připravila bez problémů a spokojená jsem naprosto. Pravdou je, že  toho nejprve musím co nejvíce načíst a prostudovat, takže zatím nemám potřebné informace a neznám potřebné principy, ale sháním je na různých fórech (např. http://www.makrobiotika.info ) a v knize Radost z jídla (Vladimíra Strnadelová, Jan Zerzán), která byla právě na tomto fóru doporučena makrobiotickým začátečníkům. Rozhodně netvrdím, že makrobiotiku pochopím, ale ráda bych se o to pokusila v co největší míře. A také netvrdím, že s ní po pár dnech/týdnech neseknu, ale vzhledem k tomu, že mě ta myšlenka napadla ani nevím jak:), říkám si, že bych to měla alespoň vyzkoušet. 

Zatím vidím pouze pozitiva - byla jsem dnes v Lidlu a spokojeně si říkala: "To ne, to taky ne..." a šla si jen pro zeleninu a ovoce :D Zato ve zdravé výživě nechám dost peněz, ale teď se ještě zaměřím na současné zásoby.

Nechcete se někdo přidat:)?

neděle 1. července 2012

Segedínský guláš se sójovým masem

Dnes bych vás ráda seznámila se svým oblíbeným receptem na jednoduchý segedínský guláš. Nejen, že je mnohem rychlejší než tradiční z vepřového masa, ale je též levnější, zdravější a dietnější!
Je to recept trochu složitější než těstoviny s kuřecím a zeleninou, ale opravdu jen trochu a v tom je jeho kouzlo - během 15 minut vše připravíte a pak už se pokrm vaří sám a vy sklízíte poklonu, jako byste v kuchyni byla celé dopoledne:)

Potřebujeme (4 porce):
100g sójových kostek
(+ kostka bujónu)
lžíce oleje
2 cibule
70g rajského protlaku
sladká paprika (koření)
kmín
500g kysaného zelí
200g zakysané smetany (používám 15%)
česnek

Sójové kostky uvaříme podle návodu spolu s kostkou bujónu. Cibule nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji dozlatova. K cibuli přidáme rajský protlak, promícháme, zaprášíme paprikou a kmínem a lehce osolíme - společně prohřejeme, můžeme podlít trochou vody. Sójové kostky necháme okapat, vmícháme do gulášového základu a povaříme. V cedníku propláchneme kysané zelí, které nakrájíme nadrobno a přidáme do hrnce. Zalijeme vodou (já dávám zhruba půl až tři čtvrtě litru) a podusíme do změknutí zelí (trvá to asi 20-30 minut). Na závěr ochutíme prolisovaným česnekem a vmícháme zakysanou smetanu.
Jako přílohu volíme knedlík - většinou dělám domácí, když se mi nechce, má milý kupovaný a já si dám celozrnné tousty:)

Hodnoty na 1 porci (bez přílohy):
940 kJ (225 kcal)
16g bílkovin
8g tuku
20g sacharidů

Samy vidíte, že hodnoty tohoto pokrmu jsou opravdu pěkné - prosím tedy, abyste nevynechávaly zakysanou smetanu, dá se použít light, ale určitě ji tam dejte:)!