Holky zdravím vás:)!
Rozhodla jsem se dát zde recept, ze kterého jsem nadšená. Červenou čočku jsem párkrát jedla, bohužel vždy v takové úpravě, která mě neoslovila. Teprve nedávno jsem si řekla, že si ji zkusím připravit sama a výsledek předčil mé očekávání! Červenou čočku jsem si kvůli její rychlé připravě nechala jako "náhradní řešení" a dopadlo to tak, že hledám výmluvy, že si přece nestihnu uvařit a proto "musím" přejít právě k čočce:)
Potřebujeme (1 porce):
100g červené čočky
cuketa (moje měla asi 200g)
kari koření
pár kapek olivového oleje
Čočku nasypeme do hrnce, propláchneme, dolijeme vodou (stačí tak, aby čočka byla ponořená) a za občasného míchání (ke konci intenzivnějšího:)) vaříme. Cuketu nakrájíme na plátky, nasypeme na rozpálenou (nepřilnavou) pánev a necháme orestovat. Zkontrolujeme čočku a když se nám zdá měkká a kašovitá, odstavíme z plamene. Osolíme, nasypeme kari dle chuti, důkladně zamícháme a dáme na talíř.
K restované cuketě přilijeme lžičku olivového oleje, promícháme a poklademe na čočku.
1460 kJ (348 kcal)
27g bílkovin
45g sacharidů
5g tuků
Já si k čočce přidala ještě plátek 95% šunky, kterou jsem orestovala spolu s cuketou - bílkoviny luštěnin totiž nemají kompletní skladbu aminokyselin, je tedy lepší je doplnit živočišnou bílkovinou. Čočky je samozřejmě možné dát více (přece jenom na oběd je to málo), ale já si nechala místo na větší svačinu:D
A jak vaříte červenou čočku vy? Těším se na inspiraci:)!