6:50 - ovesná kaše se švestkami a trochou bílého jogurtu
11:15 - malá Hollandia, tři křehké plátky
15:50 - pečená zelenina (červená řepa, mrkev, cibule), troška brambor a polovina mozzarely light
20:00 - brokolicový krém s cottage (cca 400g + 200g)
...aneb to je tak, když má člověk hodně práce a necítí se úplně dobře.
Je ale pravda, že večer už na mě hlad přišel a ten krém jsem snědla opravdu celý, byť jej většinou mám na dva dny:)
Narazila jsem na zajímavou diskusi o tomto článku z časopisu Bazar (po rozkliknutí se zvětší).
...bohužel chybí boky (příznačné:)), nejedná se o můj scan ke stažení v PDF zde |
V posledních desetiletích došlo k zásadnímu zvětšování porcí a z fastfoodů a restaurací se tento zvyk přesunul do našich domácností. Posuďte samy:
Zvětšování porcí... |
...zapříčiňuje větší příjem kalorií... |
...zvětšování talířů... |
...způsobuje nevědomé přejídání... |
...a správné porce jsou přitom úplně jinde. |
Samozřejmě se k tomu přidávají i různá "rodinná balení" sušenek, cereálií a vůbec všech možných výrobků...
V článku autorka popisuje, že snížila množství jídla a začala jíst dle doporučení odborníků na výživu - za týden zhubla dvě kila a byť zpočátku hlad pociťovala, po dvou dnech pocit odezněl. Přimělo mě to k zamyšlení a zkusím se na to zaměřit. Samozřejmě že my, které svůj jídelníček už kontrolujeme, nemáme prostor pro změny tak velký:), ale spolu v kombinaci s tím, že se u jídla neřídíme jen hladem, ale i jinými pocity, je dobré se nad tím zamyslet.
V článku autorka popisuje, že snížila množství jídla a začala jíst dle doporučení odborníků na výživu - za týden zhubla dvě kila a byť zpočátku hlad pociťovala, po dvou dnech pocit odezněl. Přimělo mě to k zamyšlení a zkusím se na to zaměřit. Samozřejmě že my, které svůj jídelníček už kontrolujeme, nemáme prostor pro změny tak velký:), ale spolu v kombinaci s tím, že se u jídla neřídíme jen hladem, ale i jinými pocity, je dobré se nad tím zamyslet.
(Jen je škoda, že tyto informace se k těm, které je opravdu potřebují, většinou nedostanou...)