6:50 - ovesná kaše se švestkami a trochou bílého jogurtu
11:15 - malá Hollandia, tři křehké plátky
15:50 - pečená zelenina (červená řepa, mrkev, cibule), troška brambor a polovina mozzarely light
20:00 - brokolicový krém s cottage (cca 400g + 200g)
...aneb to je tak, když má člověk hodně práce a necítí se úplně dobře.
Je ale pravda, že večer už na mě hlad přišel a ten krém jsem snědla opravdu celý, byť jej většinou mám na dva dny:)
Narazila jsem na zajímavou diskusi o tomto článku z časopisu Bazar (po rozkliknutí se zvětší).
...bohužel chybí boky (příznačné:)), nejedná se o můj scan ke stažení v PDF zde |
V posledních desetiletích došlo k zásadnímu zvětšování porcí a z fastfoodů a restaurací se tento zvyk přesunul do našich domácností. Posuďte samy:
Zvětšování porcí... |
...zapříčiňuje větší příjem kalorií... |
...zvětšování talířů... |
![]() |
...způsobuje nevědomé přejídání... |
...a správné porce jsou přitom úplně jinde. |
Samozřejmě se k tomu přidávají i různá "rodinná balení" sušenek, cereálií a vůbec všech možných výrobků...
V článku autorka popisuje, že snížila množství jídla a začala jíst dle doporučení odborníků na výživu - za týden zhubla dvě kila a byť zpočátku hlad pociťovala, po dvou dnech pocit odezněl. Přimělo mě to k zamyšlení a zkusím se na to zaměřit. Samozřejmě že my, které svůj jídelníček už kontrolujeme, nemáme prostor pro změny tak velký:), ale spolu v kombinaci s tím, že se u jídla neřídíme jen hladem, ale i jinými pocity, je dobré se nad tím zamyslet.
V článku autorka popisuje, že snížila množství jídla a začala jíst dle doporučení odborníků na výživu - za týden zhubla dvě kila a byť zpočátku hlad pociťovala, po dvou dnech pocit odezněl. Přimělo mě to k zamyšlení a zkusím se na to zaměřit. Samozřejmě že my, které svůj jídelníček už kontrolujeme, nemáme prostor pro změny tak velký:), ale spolu v kombinaci s tím, že se u jídla neřídíme jen hladem, ale i jinými pocity, je dobré se nad tím zamyslet.
(Jen je škoda, že tyto informace se k těm, které je opravdu potřebují, většinou nedostanou...)
S článkem souhlasím. Občas si i vědomě dávám na talíř větší porci než by mi stačila. Ale to je zvyk odmala, kdy jsme dostávali plný talíř. Ale snažím se ty porce zmenšovat..
OdpovědětVymazatPáni. Super článek. Je pravda že i já jsem byla zasáhnutavelikostí porcí. U nás doma jsou velké talíře a já jsem si uvědomila, že takto to nejde a začala si dávat jídlo na menší.
OdpovědětVymazatZajímal by mě recept na brokolicový krém, kdyby to šlo :-)
souhlasím tak napůl, neřekla bych, že ve fast foodech jsou ty porce velké - třeba takový cheeseburger nebo hamburger je opravdu směšně maličký, ale kalorií má tolik, jako hromada zdravého jídla:)
OdpovědětVymazattaky si dávám jídlo na menší talířek, mamka mi vždycky říká, ať si vezmu větší, že mi to z toho malého skoro padá :D ale takhle sním plný malý talíř, kdybych si vzala velký, snědla bych ho plný taky:D
S tou hromadou zdravého jídla jsi na to kápla:) Jak ale píše Kristýna, jsme co se maličkých hamburgerů týče výjimkou...
VymazatS padáním jídla mám stejné zkušenosti:D V poslední době to řeším normálním talířem, který je z poloviny zaplněn zeleninou - smějí se mi stejně, ale je to estetičtější řešení:D
U nás to není tak velký problém jako v Americe, u nás se neprodává supersize cola, maj tam vše ještě o něco větší než tady a vyplatí se jim to koupit protože cena je lepší... prostě děkuju za to, že žiju v kontinentální Evropě :)
OdpovědětVymazatSupersize cola ne, ale takový "nekonečný kelímek" či jak se to jmenuje:) je u nás taktéž... Obecně jde o špatný přístup, který společnost vůči jídlu zaujímá.
VymazatA v tom je právě ten problém, často slýchám, že kvalitní potraviny jsou drahé ... Jenže bohužel už lidem nedojde, že opravdu kvalitní šunky nepotřebují 30dkg, tak jak jsou zvyklí! Je to běh na dlouhou trať, ale snad to jednou všichni pochopíme, že nejde o kvantitu, ale kvalitu :-)
OdpovědětVymazatJituš, skvělý postřeh! Kvalitní šunku kupuji v Lidlu a baštím ji na večeři po dvou třech kolečkách (protože jedno má 33 gramů...:D), rýži natural si dovolit můžu, protože mi 400g sáček za dvacku vyjde po 80g porcích na 5 obědů - oproti tomu bílé rýže bych mohla sníst tři kopečky... je to o prioritách:)
VymazatPopravdě už si talíře taky zaměnuju a když to jde, tak si dám do malého talíře :), pokud se to na to vejde :D.Občas to okolo popadá, ale zas mám skvělej pocit, že sním přetékající talíř :D, kdybych si vzala ten velkej, ani tu půlku by to nezaplnilo. Člověk si musí postupně zvyknout, nejde udělat změnu ze dne na den.
OdpovědětVymazatPřetékající talíř, někdy doslova:D Já jsem se naučila jíst z misek a když večer nestihnu umýt nádobí a nechám to na ráno, vypadá dřez vtipně - miska od večeře, miska od vloček, mezi nimi malá miska od jogurtu na druhou večeři a v ledničce nachystaná miska s obědem...:D
VymazatNo já myslím, že jsem vyloženě expert na zvětšování porcí - mě i ostatním :-) ale snažím se s tím bojovat - vážím si, když si vzpomenu.
OdpovědětVymazatSouhlas, vidím to, když jedu na návštěvu k rodičům, já sama doma buď jím z menšího talíře, nebo z velkého - když je hodně zeleniny nebo něco ve stylu zapečené cukety, která by se mi na malém zlomila :-D... máma má k "nedělenímu" obědu oválné talíře, které jsou ještě větší než klasika a když si na to nandám "svojí" klasickou porci, tak to vypadá, že jsem talíř jen umazala a přitom mám nandáno jídla dost, abych byla min. 3 hodiny sytá...
OdpovědětVymazatzaujímavý článok,...to je problém nás všetkých, odteraz si budem dávať len na malý tanierik :)
OdpovědětVymazatAch jo, nevím proč, ráno jsem ti psala a zse tady nic není, už mi psala jiná blogerka, že všechny moje komenty jí to hází do spamu :-(
OdpovědětVymazatAdele, mrzí mě to - taky mi tě to háže do spamu, ale průběžně se na něj dívám a snažím se to eliminovat. Jsem za tvé komentáře moc ráda:-* a jestli ho příště neuvidíš hned, nevadí, během dne jej nechám zobrazit:)
VymazatPáni, to je naprostá pravda!!! Jen zírám co se to s lidmi stalo, aniž by si to uvědomovali. Zrovna nedávno jsem nad tím dumala i u XXL týdnů v Lidlu... Prodávali tam šunku, kterou mám moc ráda, v balení 400g. TO BALENÍ NEŠLO ZNOVU UZAVŘÍT. Tak mě jen tak napadlo, kdo asi sní tolik šunky naráz? :D
OdpovědětVymazat(Jinak ovšem Lidl naprosto uctívám, se všemi svými tematickými týdny mě dovede uchvátit! Netrpělivě čekám na "americký," abych konečně okusila arašídové máslo)
Ale trochu mě mrzí, že brokolice smím sníst jen tolik jako tenisáku... (to zní pitomě; no ale, nechám to tak - mí lidé mi rozumí :D)
Prostě mám brokolici VELMI RÁDA, nevíš Sofi, proč by měla být tak malá?
Eva
Evi zdravím tě:)!
VymazatS tou šunkou tě naprosto chápu - díky bohu za uzavíratelné krabičky, do kterých denně něco přesouvám:) A fanynka až milovnice Lidlu jsem také, amen:D!
S tou brokolicí netuším, možná to u zeleniny myslí jako nejmenší možnou porci, protože to určitě nedá doporučované denní půl kilo. Každopádně ti rozhodně nemůžu říkat, abys jí jedla málo, podívejme se na vložený jídelníček...:D
Měj se krásně,
Sofie
Článek v časopisu Bazar je velmi zajímavý, přesně ukazuje, proč si dokonce i na kolej vezu malou kuchyňskou váhu :)
OdpovědětVymazatDobrý, zajímavý článek. Hlavně pravdivý. Porce v restauracích jsou neuvěřitelné! Naučila jsem se dávat si na menší talíř, nemám hlad a nenechávám zbytky, na což je mamča háklivá. :-D
OdpovědětVymazat