neděle 16. září 2012

Dieta levně - jak nakupovat dietní a levná jídla

Zdravím vás! 
Dnes zde dávám článek, k jehož sepsání jsem se hecovala už nějakou dobu , jen jsem pořád neměla jasnější schéma. Včera jsem narazila na tento odkaz a bylo rozhodnuto. Můj příspěvek z něj vychází, rozhodně to není jen překlad, ale v ledasčem jej redukuje (některé tipy mi přišly zbytečné) a převážně bohatě doplňuje. Těm, kteří jsou věci znalí bude článek spíše jen připomenutím, ale i tak - dámy a pánové, pár tipů

Jak nakupovat dietně a levně

K tomu, abyste tuk nahradily svalovou hmotou, potřebujete spousty zdravého jídla. Bílkoviny k vytvoření a udržení svalů, sacharidy k dodání energie, ovoce a zeleninu kvůli vitamínům, minerálům a vlákině, vodu k hydrataci a zdravé tuky, které vám ve shazování tuků pomohou. Následující tipy vám poradí, jak jídlo vybírat a ušetřit.

1. Kupujte jídlo v jeho původní verzi, chemicky nezpracované
Je levnější a obsahuje více živin, navíc máte plnou kontrolu nad tím, co jíte. Než odtučněný ovocný jogurt plný umělých sladidel a škrobu, volte raději jogurt s 3 % tuku a ovocem jej doplňte sami. Místo míchaných salátů si předem připravte vlastní. Kupovanou instantní omáčku nahraďte domácí, zjistíte, že jejich příprava je jen o pár minut delší. Místo továrně zpracovaného musli si připravte vlastní. Učte si vařit (z kuchařek a internetu, podle hesla „kdo umí číst, umí vařit“) a postupně zjistíte, že vaše vlastní jídlo vás více těší a je mnohem lepší a levnější, než kupované!

2. Zaměřte se na levné zdroje bílkovin
Měli byste přijímat alespoň 1g proteinů na kilogram vaší hmotnosti, pro získání svalů i více. Navíc bílkoviny v jídle pomáhají spalovat tuk a to tím, že k jejich zpracování musí tělo vydat více energie než u jiných jídel. Ale steaky a lososa si můžete nechat na výjimečné příležitosti:) – zařaďte do svého jídelníčku vejce (klidně i několikrát týdně, mají jedny z nejkvalitnějších proteinů a nebojte se ani žloutků, tuk z něj je zdravý!), mléko, uzenou makrelu, tuňáka, mražená kuřecí prsa, cottage sýr, tvarůžky a třeba i ovesné vločky či pár mandlí vám pár gramů bílkovin hodí…

3. Nebojte se mražené zeleniny a ani konzerv
Zvláště v zimě, kdy je zelenina drahá, je dobré se zaměřit na mraženou zeleninu, kterou můžete využít jakkoliv. Je levnější a kdykoliv v pohotovosti. Stejně tak konzervy - osobně dám přednost konzervě rajčat ve vlastní šťávě, která byly zpracována šetrně, než dováženým nedozrálým oranžovým chudinkám, kterými nás zásobují hypermarkety.

4. Dejte šanci levným značkám
Zejména u základních potravin, jako jsou rýže, těstoviny, mléka, vajíčka, mražená zelenina atd. kupujte výrobky tzv. privátních značek marketů – rozdíl v chuti bývá minimální, úspora markantní a často zjistíte, že výrobce je stejný, jen etiketa jiná. Markety nemusejí platit za reklamu, vývoj výrobku, řvavé a nápadné balení…
Tip: Lidl – jeho výrobky mají většinou nejlepší cenu a skvělou kvalitu, o chuti ani nemluvě (jeden příklad za všechny: kupovala jsem cottage Madeta, 150g balení okolo 23 Kč a byla jsem nadšená, když jsem jej sehnala o tři koruny levněji – v Lidlu kupuji cottage zn. Pilos, 200g za 15,90, chuť výborná a neobsahuje konzervační látky). Větší nákupy pořizuji už jen tam:)

5. Kupujte ve velkém, zvláště když jsou slevy
Dívejte se na velikost a cenu výrobků v jednotlivých baleních, často jsou ta větší levnější a pokud se nejedná o extra dobrotu, která by nemusela vydržetJ, ale třeba těstoviny či jogurt, není důvod přeplácet za víc obalů.
Alespoň občas projděte stránku http://www.iletaky.cz/ a podívejte se, jaká je nabídka obchodů ve vašem okolí. Najdete-li výhodnou akci, zvláště na trvanlivé výrobky, vyplatí se obchod navštívit a udělat zásoby – mimochodem takto se dá řešit i toaletní papír, zubní pasty a další kosmetické či čisticí přípravky (toaletní papír či sprchové gely jsem mimo akci nekoupila ani nepamatuji a i prodejci si stěžují, že to tak Češi dělají, ale jak se říká, hloupý je, kdo dává, hloupější, kdo nebere...).
Na druhé straně…

6. Nenakupujte v mnoha obchodech
…zjistila jsem, že je nutné být obezřetný při shánění jednotlivých položek v několika marketech, protože člověk pak zbytečně nabere to, co nepotřebuje a celá naše výprava tím ztrácí smysl:)
Základní potraviny nakupuji v Lidlu a zhruba jednou za dva týdny zajdu do jiného obchodu, nakoupit to, co v malém Lidlu nemají – obchod vybírám podle akcí, které zrovna probíhají, v našem městě jsou vcelku po kupě.
Výjimku bych každopádně udělila prodejnám zdravé výživy. Těch obejděte více, abyste zjistili, kde je sortiment nejlevnější (přiznejme si, když šetříte, nepotřebujete biojáhly za 45 Kč za půl kila, stačí jáhly běžné za poloviční cenu) a kromě marketu do ní čas od času zajděte pro zásobu celozrnných obilovin, rýže natural (půlkilový balíček mě vyjde na 20 Kč, což je ve srovnání s bílou rýží dost, ale protože ji mám na alespoň 6 obědů, cena na porci vyjde velmi levně), celozrnných těstovin (stejný případ jako rýže, já upřednostňuji žitné a špaldové), celozrnných mouk (opět doporučuji žitnou a hlavně špaldovou, z té dělám všechnoJ) a dalších zdravých potravin.

7. Využijte sezónního ovoce a zeleniny
To, co právě roste, je levnější. V létě drobné ovoce, na podzim jablka a dýně, v zimě kořenová zelenina… Zatímco v zimě bude kilo cukety stát okolo 35-40 Kč, momentálně se její cena pochybuje od 12 do 20 Kč, s chutí toho využijme. Za pár měsíců budou v našich končinách drahé snad všechny plody, je důležité se tedy zaměřit na ty, které nám vitamíny nabídnou za levný peníz – patří mezi ně mrkev, zelí, červená řepa, celer, cibule… věřím, že receptů vymyslíte spousty!
Praktického průvodce najdete zde – v tabulce si snadno najdete, kdy který druh dozrává. 

8. Kupujte zlevněné maso
Obecně masa moc nejím, řekněme, že k obědu jej mám 2x týdně, k večeři 1-2x (i v podobě konzervy tuňáka či zhruba 60g kvalitní šunky) - důvodů je více, navíc jsem v poslední době četla pár rozhovorů se řezníky, kteří říkají, že masa si lidé neváží a oni sami jej nejedí víc jak 3x za týden, závěr si z toho vyvoďte sami. Každopádně když vidím ve slevě maso, kterému za pár dní končí spotřeba a vypadá v pořádku, ráda jej koupím, abych jej ještě ten den připravila k večeři či k obědu na další den (samozřejmostí je dokonalá tepelná úprava), případně přiberu nějaké i do mrazáku – kvalitní živočišná bílkovina se hodí kdykoliv:)
Na druhé straně bych nikdy nekoupila maso předem naložené do marinády – ta totiž ledacos skryje a to včetně vůně, kterou bychom v mase cítit nechtěli…

9. Stop balené vodě
Je u vás voda z kohoutku chutná? V tom případě není důvod kupovat balenou. Není-li její chuť dobrá, dělejte si ovocný čaj do větší konvice a přes den jej popíjejte. Balená voda stojí na jednom místě, v jedné lahvi, i půl roku a to ve skladu, pak někde, kde na ni svítí slunce… voda z kohoutku neustále protéká, čili máte jistotu vody čerstvé. Doma tedy máme několik minerálek na chuť a i ven s sebou nosím PET láhev, kterou průběžně doplňuji.

10. Vyhněte se impulsivnímu nakupování
Promyslete si, jaký jídelníček chcete v příštích dnech či týdnu mít a jaké suroviny k němu potřebujete – sepište si je na papírek a ten s sebou vezměte na nákup. Dále se před nákupem poctivě najezte, neboť hlad má velké oči a vy byste mohli mít potřebu nakoupit více jídla, než je nutné. 
(Zjišťuji, že když obstará týdenní nákup přítel, utratí obvykle o stokorunu až dvě méně než já – přitom nekupuji zbytečnosti, ale on se striktně drží seznamu a i když si přihodí pár věcí navíc, nešmejdí po obchodě a nedívá se „co by se ještě mohlo hodit“…:))

11. Noste si svačiny
Víte-li, že budete mimo domov, připravte si svačiny dopředu. Nejen, že máte zcela pod kontrolou, co jíte a nepodlehnete kalorické bombě, ale i oproti kaloricky přijatelné svačině si doma jídlo připravujete ze surovin, které jste dříve pořídili levněji, čímž podstatně ušetříte. Možností, co si vzít na zdravou svačinku, je spousta, inspiraci můžete najít třeba v mých jídelníčcích. Mým tipem je „krabička první pomoci“ – proteinová tyčinka a zip sáček se semínky či oříšky a trochou sušeného ovoce, které nosím s sebou v batohu a kabelce pro případ, že bych se někde zdržela bez možnosti koupit si jídlo.
Dobré je také najíst se před odchodem, byť by mělo jít o opravdovou rychlovku jako je kus ukrojeného sýra a pár kousnutí celozrnného pečiva, vypití sklenice podmáslí či proteinového drinku.
A pokud mimo domov trávíte většinu dne, nakupte si jídelní krabičky a připravujte si s sebou kompletní denní stravu. Já v pracovní dny doma jen snídám a večeří, s sebou si tahám dopolední a odpolední svačinu, oběd a mou „krabičku první pomoci“, protože, přiznejme si, jsou dny, kdy je hlad větší, než jsme čekali.

Na závěr několik tipů na dietní a levné potraviny:
Jablka, banány, mrkev, zelí (včetně pekingského), červená řepa, cibule, mražený špenátový protlak,  brambory, odtučněný tvaroh, bílý jogurt, podmáslí, sójové maso, ovesné vločky, rozinky,  slunečnicová semínka, sardinky v tomatě, luštěniny (hrách, čočka, fazole…- zařaďte 2x týdně, jsou zdravé, ušetříte a pochutnáte si), knackebroty (vytipujte si levnou a chutnou značku a jezte je místo pečiva)
+ místo kávy a energy drinků  zelený čaj, maté či černý čaj Pu-erh, které navíc zaženou lehký hlad a mlsnou
+ místo sladkostí ochucený čaj rooibos, který uklidňuje a spolu s mlékem také zažene chutě
+ přihrádka plná koření a bujonu (doporučuji Alnatura), které z čehokoliv udělají dobrotu!

...napadá vás něco dalšího:)? 
Mějte se krásně, zdraví vás
Sofie

20 komentářů:

  1. Super článek! :) K těm levným značkám - jelikož mám blízko domu Billu, často kupuji výrobky Clever. Cena příznivá a zatím mě žádný výrobek nezklamal. Dražší ještě skutečně nemusí znamenat kvalitnější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Axie ahoj! Díky za pochvalu, je pravda, že Billu nemám až tak blízko a jdu tam výjimečně, jen když jsem poblíž a nemám svačinu:), takže Clever až tak neznám, ale na Lidlu mi vyhovuje (samozřejmě kromě polohy), že za dobrý peníz má většinu sortimentu, což si u Billy nemyslím.
      Každopádně na té poslední větě se shodneme naprosto a bez debat:)

      Vymazat
  2. Skvělý článek! :)
    A souhlasím s Axie, clever je super.

    OdpovědětVymazat
  3. Super článek, taky se snažím nakupovat chytře a levně, ale bohužel se mi to často nedaří. Dělá mi problém hlavně to, že občas nakupuji z nudy :D Jdu pro jednu věc a přiberu spoustu dalších zbytečností. Nebo také chodím do různých obchodů, kde taky seberu všechno možné (viz. bod 6). Ale na druhou stranu už mám taky dost věcí vytipovaných - kde co je nejlevnější a nejkvalitnější :) Soihlasím, že je výhodné nakupovat privátní značky obchodů - výrobky jsou mnohdy o dost levnější a kvalita je stejná či dokonce lepší. Zrovna teď o tom psaly i na stránkách proženy.cz a jasné zvítězily značky privátní. Také kupuji např. cottage 200g za 15,90Kč - ovšem v Bille, tu mám tak 2 minuty od domu. Do Lídlu se tak často nedostanu, ale kupuji tam zase třeba skvělé ovesné vločky za 15Kč :) Na některých věcech ale ještě budu muset zapracovat, takže díky za tipy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, nákup z nudy je koníček a záliba a je jasné, že do zálib se musí něco investovat:D Ne, vážně - ve chvíli, kdy člověk nebere vyloženě hlouposti, je to omluvitelné a děláme to snad všichni...:)
      Vločky z Lidlu jsou fajn, navíc jemně mleté, takže je z nich dobrá kašička opravdu hned.
      Díky za pochvalu a moc tě zdravím:)

      Vymazat
  4. ahoj sofí, mohla bys mi prosím znova poslat ten odkaz na ten přípravek na ms? díky mooc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Giz už jsem ti tady odepisovala - http://www.nadeje-byliny.eu/static/32-Indikace-urceni-byliny-

      Vymazat
  5. Jak ráda bych se k tomuto tématu vyjádřila pořádně, ale bohužel není času :/ Děkuju za typ na iletaky.cz ;) O tom sem vůbec nevěděla! :O :D

    OdpovědětVymazat
  6. pěkný článek:)
    nedostatek peněz je jen výmluva, kdo chce jíst zdravě si cestu vždycky najde:)
    já kupuju hodně věcí Clever v Bille, jsou fajn, a neplatím tam za reklamu, jako třeba u nějakých předražených Activií:)

    OdpovědětVymazat
  7. Výborně napsané, tak nějak se tím snažím řídit:-)

    OdpovědětVymazat
  8. Tak koukám, že veskrze poobně probíhají moje nákupy :-D... Jinak moc hezky sepsané.
    Jinak taky myslím, že to, že zdravé jídlo je drahé je obyčejná výmluva - když porovnám obdoí, kdy jsem zrovna zdravě nejedla a teď? Utratím za jídlo úplně stejně, akorát s tím rozdílem, že teď si kupuji mnohem kvalitněšjí jídlo - protože už nevyhazuji peníze za zbytečné sladkosti, džusy a podobné lahůdky :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Co se Lidlu týče, tam se vyplatí nakupovat i sportovní oblečení :) Sice nemáte na straně kalhot tři pruhy, ale funkční je to stejně, hlavně to je 1/10 třípruhové ceny :)

    OdpovědětVymazat
  10. Tak kupovat značky obchoďáku beru jako hodně velkej přestřel. Jinak pěkný článek.

    OdpovědětVymazat
  11. Super článek.Snažím se už pár týdnů jíst zdravěji a pořád mi to čím dál víc lezlo do peněz.Ale Vaše rady se mi opravdu moc hodí,tak doufám že mi pomohou jíst sice zdravě a le ne příliš draho!
    Taky jsem si velice oblíbila Lidl.Stejné potraviny,které sem dříve kupovala od jiných značek a z jiných obchodů teď kupuji v Lidlu a jsou opravdu chutnější a zdravější!Dokonce i v testech na internetu vychází většinou nejlépe nebo alespoň velmi dobře.

    OdpovědětVymazat
  12. Impulsivní nakupování - jasně, taky jsem zjistila, že se nevyplácí chodit nakupovat hladová, protože člověk má chuť na všechno - tím pádem tendenci koupit všechno..:D

    Co se týče Lidlu, nakupuji tam poměrně často, přijde mi, že mají některé potravy kvalitní a za dobrou cenu, vždycky k tomu projdu aktuální leták a s cenou jsem spokojená. :)

    OdpovědětVymazat
  13. Podle mého názoru super článek. Já si třeba v poslední době dost oblíbil bezlepkové potraviny. Jediný problém je v tom, že často bývají zbytečně drahé. Zvlášť teda v supermarketech. Právě proto je většinou raději objednávám přes internet. Už několikrát se mi v tomto ohledu například osvědčila tato stránka

    OdpovědětVymazat
  14. Tleskám za článek. Bála jsem se, že nás zahrnete tipy jak být vegan a jíst raw jídla apod., ale byla jsem příjemně překvapená. Sledování letáků je určitě dobrý způsob, jak ušetřit - za mě doporučuji www.mujletak.cz. A nešetří se jen rozpočet na jídlo, ale třeba i benzín a čas, pokud do obchodu jedete třeba z vesnice :)

    OdpovědětVymazat
  15. Ono s těmi dietami je to takové těžké. Pár už jsem jich zkoušela, ale vždycky to ztroskotalo na tom, že jsem prostě neměla čas si doma sama vařit. A pak člověk velice snadno sklouzne k nezdravým jídlům atd. Myslím si ale, že tento problém by mohla vyřešit například krabičková dieta. Kamarádka to teď zkoušela a prý super. :)

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu Váš názor:)! Díky za komentář, případnou odpověď najdete opět zde. Sofie