neděle 15. července 2012

Jídelníček 14. 7. + Arašídové máslo z Lidlu

Po pár dnech přináším další jídelníček:
6:50 - bulgur se třemi lžičkami arašídového másla (mňamka!)
10:00, 12:00 - hruška a druhá hruška:)
14:30 - čočka s žitem (povařeno společně na kaši), koření + ledový salát
18:00 - čočka s žitem, druhá část
19:30 - pekingské zelí (na rychlo jsem s sebou vzala 4 listy a chroupala je v autě:))
21:15 - zeleninová polévka s cizrnou
Včera to bylo chaotické, stal se mi během dne úžasný zážitek, ze kterého jsem byla neskutečně "naspeedovaná" a vůbec neměla hlad:)


Jemné a s kousky
V Lidlu mají opět Americký týden a já se konečně odhodlala vyzkoušet jejich arašídové máslo. Nejprve jsem pročetla etiketu - křupavá verze s kousky arašídů jich obsahuje 95 % a dále třtinový cukr, rostlinný olej a mořskou sůl. Složení je tedy skvělé a já s radostí koupila rovnou dvě skleničky:D
Doma jsem jej vyzkoušela chuť mě v žádném případě nezklamala - naopak! Dost možná mi chutná víc než to z DM. Každopádně cena je mnohem příjemnější a oproti Alnatura máslo se to z Lidlu vyplatí mnohonásobně - "lidlovských" 60 Kč za 465g nemá konkurenci.
Rozhodně tedy doporučuji!

sobota 14. července 2012

2. veganský týden - shrnutí, jak dál?

Tak nějak se teď cítím:)
Po několikadenní pauze se opět hlásím! 
Dámy, i druhý týden byl skvělý. Už se častěji vyskytl hlad, který jsem zaháněla zeleninou nebo meltou se sójovým mlékem. Energie mám už méně, ale to souvisí s mou nespavostí, která na mě čas od času dolehne...

Změny fyzické:
  • Zlepšila se mi pleť - dokonce si toho všiml i milý. Snad tedy tato strava zafungovala jako čisticí procedura, "detox".
  • Objevily se (nesnáším to označení) "madla lásky" - toho si zatím naštěstí nevšiml, ale já ano a ne, nelíbí se mi to a nechci je:)! (No jo, nespavost = únava = necvičení =...)
  • A hlavně... vyskytly se určité, ehm, dámské potíže - přisuzuji je zvýšené konzumaci sacharidů a obilovin. 

Po těchto dvou týdnech mám tendence svůj experiment ukončit, ale pere se to ve mně.
Dávky cukrů bych chtěla snížit ve prospěch bílkovin, a to i živočišných, slibuji si od toho postupné odeznění potíží a snad i (spolu s pohybem) zmenšení těch boků...:) 
Také mám obavy z nadbytečného jedení sóji - jím ji 1-2x za den ve formě mléka, tofu, tempehu či výrobků ze sójové mouky přijmu a to rozhodně není ideální.
Na druhé straně, vydržela jsem to dva týdny, teprve teď se začínají odehrávat změny.
Ano? A co když by se něco změnilo až po dlouhé době...?
Dlouhou dobu to nevydržím a ani nechci...
Proč ne, vždyť ti to jde?
Atd., věřím, že chápete:) 
Pravdou ale je, že mi ty dva týdny daly mnoho. 

Změny psychické:
  • Odvykla jsem si od sladkostí - jednou jsem měla úlet se třemi kostičkami 80% čokolády, jinak jen ovoce, ořechy a pár kousků veganského perníku. 
  • Zjistila jsem, že opravdu není nutné cpát do sebe kvanta mléčných výrobků. 
  • Že zelenina a ovoce mě zasytí. 
  • A že skvěle funguji i bez sladké snídaně.
  • Větší klid, vyrovnanost, skromnost, snad i pokora...
Zatím se kloním k tomu, že znovu zařadím mléčné výrobky, vejce a i maso, ale méně často než dříve. Takže místo předchozího "mléčný výrobek ke každému jídlu"  třeba jen 1-2x denně, vejce a maso pak 1-2x týdně. Ze současného režimu bych si ponechala častější konzumaci luštěnin na oběd, k večeři pak častěji zařazované výrobky ze sóji, obilné kaše k snídani (přece jenom ovesné vločky 6x týdně asi nebudou úplně ok:)) a větší spoléhání se na zeleninu a ovoce co se svačin týče (dneska jsem měla dvě hrušky a úplně mě zasytily až do půl třetí odpoledne).
Ale sama nevím.

A teď baby raďte:)! Co na to říkáte vy?

úterý 10. července 2012

Jídelníček 9. 7. + Zajídání únavy

...já vypila víc jak litr a pak akorát chodila čurat...:D
6:50 - ovesná kaše se sójovým mlékem a jahodami, miska žlutého melounu
10:00 - kostičky jablka a dušené červené řepy se slunečnicovými semínky
14:15 - celozrnné žitné těstoviny s boloňskou omáčkou (recept vložím zítra) se sojóu, ledový salát
18:30 -  dušená červená řepa (zbytek z dopolední svačiny)
19:30 - červená čočka s rajčaty...

...kdybych si čočky udělala víc, nemusela bych si pak dávat jahodový koktejl ze sojového mléka se čtyřmi ovesnými sušenkami a hlavně bych pak zase neskončila u toho kornoutu se sušeným ovocem a ořechy. Nu což, je to udržovací jídelníček a někdo by ty kalorie třeba prochlastal:)
Já alespoň vím, že dietní chyba přišla kvůli velkým rozestupům v jídle (byla jsem v práci a jinak to opravdu nešlo) a večernímu zajídání únavy.

Každopádně pravdou je, že už jsem si na štíhlé tělo zvykla a necítím se ve své kůži, když mám pocit, že vše není tak pevné, jak má být. A jsem za to hrozně ráda, protože si myslím, že není lepší motivace než právě tyto pocity!

6 měsíců? Nemohu souhlasit;)!



neděle 8. července 2012

Jídelníček 8.7.


6:50 - ovesné vločky s jahodami a sójovým mlékem, miska žlutého melounu
10:30 - jablko, 5 maličkých banánovo-ovesných sušenek (3 s kokosem, 2 s karobem), madle a dýňová semínka (hrstička)
14:15 - rýže natural s uzeným tofu a pórkem, trocha olivového oleje, červené zelí a ledový salát (první polovina)
16:15 - (druhá polovina) přitom té rýže i tofu bylo po 100g, zelí dost, ale stejně jsem to musela jíst nadvakrát, zasytilo mě to i tak
20:30 - dvě dušené červené papriky s hrstičkou cizrny, country kořením a olivovým olejem

Tak, konečně jsem doma a zbytek cizrny (které jsem si omylem uvařila celý pytlík, tedy 400g za syrova) si dám zmrazit, tudíž ji teď pár dní jíst nebudu. Jupí:D

A řeknu vám, že ten oběd byl vy-ni-ka-jí-cí a chutnal by mi i v ne-veganském období!

1. veganský týden za mnou aneb "Makrobiotyčka"

Krásnou neděli (nebo jiný den, kdy můj článek čtete:)) přeji!
První týden mého vegan-experimentu uběhl ani nevím jak. Od středy máme s milým na pár dní jiné bydliště, bez dostupnosti prodejny zdravé výživy, takže vše neproběhlo tak hladce, jak jsem plánovala a na pestrosti jídelníčku se to podepsalo. Každopádně i tak mohu říci, že takový úspěch jsem nečekala - opravdu jsem ani jednou "neuklouzla" (snad jen to čtvrteční odpoledne s kornoutem ořechů a sušeného ovoce jsem si mohla odpustit), necítím hlad a dokonce mám pocit, že mám více energie a tím pádem jsem příjemnější, živější a méně protivná:)!
Ale popořádku...

Proč jsem s tímto experimentem vůbec začala:
Cítila jsem, že potřebuji zásadní změnu a nový impuls, protože se opět začaly projevovat problémy s přejídáním - ne nárazovým, ale několikadenním. To jsem opravdu nemohla a ani nechtěla dopustit. Ani nevím jak, napadla mě makrobiotika. Hned jsem o ní začala shánět informace a během vteřiny se rozhodla ji vyzkoušet. Ostatně, nic jsem nemohla ztratit!
Po pár dnech se ukázalo, že tento způsob mi tak úplně nesedí. Protože...

V čem má makrobiotika svá specifika:
Skvěle a poměrně stručně jsou shrnuta zde, více pak zde. Já jen napíši, že jde o komplexní systém životního stylu a filosofie. Složení makrobiotické stravy by mělo být následující:
50 % celozrnné obiloviny (vařená zrna, na ozvláštnění pak třeba celozrnné bezvaječné těstoviny atd.)
30 % zelenina (zejména tepelně upravená a kvašená z oblasti, kde žijeme, cizokrajné plody nejsou žádoucí)
15 % luštěniny a mořské řasy
5 % polévky. 
V menším množství lze též zařadit ryby, ovoce z našeho pásu, semena a ořechy, oleje.

Veganství ...znamená vynechání živočišných produktů. 
Vitariánství ...znamená jedení tepelně syrové "živé" stravy.

Já si od každého vzala něco a společně se snahou o udržení váhy si alespoň orientačně počítám příjem živin tak, abych nepřijala zbytečně mnoho kJ, tuků a sacharidů, ale zároveň pokryla doporučený příjem bílkovin (protože i vegan může jíst "junk food" a potýkat se s vyšší váhou a zdravotními obtížemi), spíše se ale řídím svými pocity. A raději to nepřeháním s bambusem...:)
Samotná makrobiotika by mi nevyhovovala (a přízemně dodám pochybnost o tom, že bych byla schopna si takto udržet váhu), na druhé straně je mi sympatické a snažím se dodržovat upřednostňování obilovin a luštěnin a omezení sladidel (v tomto týdnu jsem doslazovaného nesnědla nic). Veganství mi pak dovoluje pochválit se i za vyšší spotřebu potravin, které by u makrobio měly být v menší míře:) a z vitariánství si beru snahu jíst co nejméně upravené potraviny (třeba na svačiny).

Nechtěla jsem a ani si nechci dávat termíny či plány ve smyslu "vydržím další týden a uvidím" - ne, chci jíst tak, abych byla spokojená. Každopádně si říkám, že pokud se budu tímto způsobem stravovat přes prázdniny a na podzim postupně přidám i mléčné výrobky a maso (které jsem jedla zhruba 2x týdně), ublížit mi to nemůže, naopak - jím kvalitní potraviny bohaté na vitamíny a minerály (pro jistotu jsem si koupila i multivitamín obohacený o minerální látky) a rozhodně se snažím o pestrost stravy (to, že se mi to momentálně nedaří je věc druhá:)). Vím ale jistě, že v případě dlouhodobějšího režimu už bych byla opatrnější a rozhodně bych nic takového nepodnikla v době těhotenství či jeho plánování.

A závěrem na odlehčení - určitě jste si všimly chyby v nadpisu. Vsugerovala jsem si totiž, že "co jím vegansky, kila ze mě padají sama" a pravdou je, že opět mám váhu 58 kg, která byla přechodně zvýšená mým nedobrým stravováním a nedobrovolným vynecháváním cvičení... :)

sobota 7. července 2012

Jídelníček 8. 7. + Co člověka nenapadne...:)

Krásný den přeji:)
Dnes to vypadá takto:
6:30 - kousek jahelníku, miska žlutého melounu (výborný!)
9:30 - zelené jablko, 5 maličkých banánovo-ovesných sušenek (3 s kokosem, 2 s karobem), dýňová semínka a mandle (dohromady hrstička)
14:30 - rýže natural (cca 100g) s fazolkami v chilli omáčce (půlka plechovky) a červeným zelím
18:15 - červená řepa
19:30 - restované cuketky s cizrnou
21:30 - vanilkový rooibos se sójovým mlékem

Konečně jsem byla na farmářských trzích a koupila si tři kořenící směsi - Francouzské bylinky, Pikant a Boloňku. Všechny jsou bez soli a glutamátu, opravdu jen směs bylinek, těším se, až je vyzkouším:)!

Nene, já nemusím, já už ho mám:D
Milý se dnes ptal, jak pokračuje mé veganství (to on samozřejmě ví, ale vybízel mě tím, ať mu o tom popovídám, jestli chci) a já nadšeně prohlásila, že skvěle - "Zítra už to bude týden, co jsem v puse neměla nic živočišného... tedy, živočišný... výrobek...", načež jsme se začali hrozně smát. Je pravda, že tento aspekt mě nenapadl:D
(Ale Google mě hned ujistil, že je to poměrně diskutované téma:))

pátek 6. července 2012

Jídelníček 5. a 6. 7. + Dosavadní průběh

Zdravím vás:)
Jak už jsem psala, nejsme s milým doma a tak jídelníčky nejsou ideální, od opakujících se potravin po včerejší gurmánské odpoledne a dnešní nepravidelnost...


Včera:
9:30 - jahelník, 2 nektarinky
13:15 - bulgur s cizrnou a opečeným lilkem s bazalkou a česnekem, červená řepa (syrová) 
15:00 - 19:00 - spousta oříšků a sušeného ovoce*, banánový koktejl (2 banány, 300ml sójového mléka)
20:30 - cizrna s restovanou cuketou a olivovým olejem, ledový salát
*od přítelovy úžasné maminky jsem dostala jsem obří kornout, viz foto (olivový olej jsem také dostala:D a je zde pro srovnání velikosti, je to 0,75l) -  půlka už ho není, s milým jsme odpočívali a já zobala a popíjela:)

Dnes nemám vůbec hlad, zřejmě kombinace horka a včerejšího nacpaného bříška:
6:50 - jahelník (půlka obvyklé porce)
11:30 - 15:30 - bulgur s cizrnou a opečeným lilkem s bazalkou a česnekem, ledový salát, pekingské zelí
18:30 - červená řepa
21:00 - 100g uzeného tofu, kysané zelí, ledový salát


Co se týče mých pocitů, pomalu si začínám zvykat. Je tedy pravda, že se mi dnes opravdu zastesklo po krémové konzistenci sýrů a tvarohů a když jsem v jednom časopise viděla recept na cheesecake, bylo mi líto, že je jen tak neochutnám. Na druhé straně - už od prvního dne svého experimentu se dívám po veganských receptech a je jich tolik, které bych chtěla vyzkoušet:)! Takže určitě trpět nebudu, jen zatím nemám nakoupeny ty správné potraviny a mé stravovací možnosti jsou lehce omezeny. O to více se snažím jíst zeleniny a ovoce, které jsou k dispozici všude - a když jsem dneska skočila do Tesca, abych vybrala nějakou dobrůtku příteli (vyhrála to hořká Studentská pečeť), viděla jsem, že mají žlutý meloun za 9,90 Kč/kg (tip pro vás:)!), a protože jsem jej ještě neměla, nebylo nad čím váhat - a hned jsem měla pocit, jak si dopřávám a jak skvěle se rozmazluji:D!

Další věc je ta, že dokud se budu držet tohoto stravování, neměla bych skončit u přejídání. Jak už jsem psala dříve, člověk dostane neodolatelnou chuť spíše na čokoládovou zmrzlinu než na luštěniny se zeleninou a dokud já tyto potraviny "nesmím", tak prostě "nesmím". A už začínám pozorovat i mírnou změnu vztahu k jídlu. Nemám potřebu zkoušet všechno hned a najednou, naopak - tím, že chci, aby toto mé stravování co nejméně narušilo náš rozpočet, volím jednoduché potraviny (obiloviny, luštěniny, levnější zeleninu) a neexperimentuji rovnou s luxusními výrobky jako jsou různé lahodně vypadající produkty z DM, které by člověk snědl na posezení.

Takže: zatím jsem naprosto spokojená:)!

čtvrtek 5. července 2012

Lilek s česnekovo-bazalkovou marinádou

Ani ne tak recept, jako spíše inspirace na úpravu, která mi velice chutnala:)!
Dnešní vaření jsem si opravdu užila. Měli jsme s milým volno a pěkně si s jídlem vyhráli - on si připravil francouzské brambory (očividně se mu opravdu povedly a voněly báječně!), já si dala bulgur s cizrnou a lilkem. Naposledy jsem lilek vyhodila, opravdu mi nechutnal (zřejmě šlo o starý, zhořklý kus), rozhodla jsem se ale udělat vše proto, aby se mi podařilo jeho reputaci napravit. A povedlo se na jedničku - už po prvním soustu jsem věděla, že tato úprava bude má nejoblíbenější. Budu ráda, když se touto verzí inspirujete:

Potřebujeme:
grilovaný lilek1 střední lilek
sůl
3 stroužky česneku
pár lístků čerstvé bazalky
olivový olej

Lilek nakrájíme na plátky, osolíme z obou stran a necháme asi 10 minut vypotit. Hnědou šťávu, kterou lilek pustí, slijeme a plátky osušíme. Mezitím si připravíme omáčku - česnek oloupeme a prolisujeme, v misce smícháme s nadrobno nakrájenými lístky bazalky a zalijeme olivovým olejem, vše smícháme. Rozehřejeme pánev, lilek zprudka osmahneme z jedné strany, otočíme a potřeme omáčkou. Promícháme, necháme ještě chvilku na pánvi a podáváme.

Já si takto připravený lilek dala na oběd, dá se ale podávat jako lehká večeře s celozrnným pečivem nebo jako chutná příloha k masu (slušelo by mu to s orestovanými kuřecími či krůtími prsíčky).

 Neskutečná lahoda. A 100g lilku má jen 28 kalorií, musím dodávat více:)?

Jídelníček 4. 7. - den třetí

Krásný den přeji!
Včerejší jídelníček u mě vypadal takto:
10:00 - jahelník
13:30 - oves (100g) s červenou čočkou (50g) na kari, ledový salát
18:00 - 150g tofu s ledovým salátem, 3 dušené mrkve, 100ml pravého moštu
22:00 - rooibos se sójovým mlékem, pár mandlí, banán
Hodnoty: 7350 kJ, 87g bílkovin, 36g tuků, 299g sacharidů
Pohyb: ráno tabata

Říká se, že třetí den přichází krize a musím  přiznat, že něco takového jsem včera zažila. Po jahelníku jsem měla hlad, na oběd bych si také dala něco jiného (čti živočišného) a večer jsem měla velké chutě. Nakonec jsem to zvládla a můžu začít další den s čistým štítem a vědomím, že je vše v pořádku. Navíc jsem se dneska po dlouhé době vážila - 59kg, krása:)!

Uvažuji, že si na večeři udělám něco podobného, vypadá to úžasně!