středa 4. července 2012

Jahelník vegansky

Nebyla bych to já, abych si svůj nynější režim nesnažila nějak zpříjemnit:) Včera jsem si upekla rychlý jahelník, moc mi chutnal a já se s vámi můžu s klidným svědomím podělit o recept.

Potřebujeme:
2 šálky jáhel
3 zralé banány
a dále dle chuti - já použila hrst rozinek +
hrst slunečnicových semínek

Jáhly třikrát spaříme horkou vodou (zalít, propláchnout, vylít a znova) a ve dvojnásobném množství vody uvaříme se špetkou soli doměkka. V míse si rozmačkáme banány, přidáme rozinky a semínka a vmícháme horké jáhly. Směs přendáme do zapékací misky, zakryjeme alobalem a pečeme na 200° zhruba půl hodiny.

Obvykle se jahelník míchá s vejci a klade sněhem z bílků, což v tomto případě nešlo:) - o spojitost se postaraly rozmačkané banány a díky alobalu by neměl být vysušený. Samozřejmě je možné si jej přisladit (pokud máte rádi sladší chutě, doporučuji trochu třtinového cukru přidat) a přidat jakékoliv sušené ovoce či semínka a ořechy, které máte rádi. Uvažovala jsem si nad přidáním nakrájeného tofu či sójového mléka, ale řekla jsem si, že to zase příště:)

Hodnoty jsou následující:
9050 kJ
56g bílkovin
36g tuků
395g sacharidů

1/6 (čili opravdu poctivá porce):
9,3g bílkovin
6g tuků
66g sacharidů

úterý 3. července 2012

Jídelníček 3. 7. - den druhý

Druhý den:
Výborný oběd
8:00 - ovesná kaše (80g vloček + trocha sójového mléka) s rozmačkaným banánem
10:15 - 2 broskve (před odjezdem, jinak bych se svačinou počkala), 15g mandlí
12:15 - 3 mrkve
14:30 - oves (100g) s červenou čočkou (50g) na kari, s jarní cibulkou a olivovým olejem + ledový salát a půlka okurky
18:30 - 200g lahůdkového tofu (obsahuje řasy a dýňová semínka), ledový salát
22:15 - 200ml sójového mléka
Hodnoty: 7000 kJ, 71g bílkovin, 44g tuků, 263g sacharidů
Pohyb: dopoledne trocha plavání, odpoledne léčení spálených zad:) (holt světlokožec...)

V prvé řadě chci poděkovat za všechny vaše komentáře u předchozího článku - ty nabádající z opatrnosti a i ty povzbuzující! Moc si toho vážím!


Dneska jsem pokročila, oběd už byl makrobioticky skoro v pořádku:)! A jinak jsem ani dnes neměla hlad (kdybych cítila, že ano, dala bych si zeleninu) a z vůbec mám z dneška skvělý pocit.

Technická poznámka: Oběd jsem nafotila skvěle, jen se mi bůhví proč v počítači zobrazuje jen jediná fotka, na které ani není celý talíř a navíc je rozmazaná - alespoň pro ilustraci jsem ji zde přesto dala. 

A ještě jedna poznámka: Mám teď pár dní nabitý program, rozhodně ale budu vkládat jídelníčky a maximálně v pátek přibude článek o tom co a proč momentálně jím + přidám minimálně jeden recept:)



pondělí 2. července 2012

Jídelníček 2.7. - den první

Zdravím vás:)
7:00 - 80g ovesných vloček vařených ve vodě, strouhané jablko, mleté mandle
11:00 - větší miska domácích třešní
14:30 - kaše ze 150g červené čočky na kari, s cuketou a jarní cibulkou, olivový olej
18:10 - pekingské zelí
20:30 - 100g tofu natural, ledový salát, 2 rajčata, olivový olej
Hodnoty: 5900 kJ, 75g bílkovin, 23g tuků, 226g sacharidů

Tohle zatím nemá s makrobiotickou stravou společného vůbec nic, snad jen doporučení hodně žvýkat jsem dodržovala:)
Za celý den jsem necítila hlad a obecně jsem byla velmi spokojená. Na zítra už mám namočený oves, nakoupila jsem si hodně zeleniny a nějaké to ovoce.... a těším se, co si vymyslím:)

Veganství, makrobiotika - výzva přijata!

Začal nový týden, nový měsíc, prázdniny... 
A já se rozhodla také začít. Jinak. Důvodem není další snaha zhubnout, ale spíše si vyzkoušet něco nového a získat jiný vztah k jídlu. Vybrala jsem si k tomu zeleninu, ovoce, obiloviny, luštěniny, ořechy, semena a oleje, jako pochutiny pak i ořechová másla, rostlinná mléka a sýry - jinými slovy veganskou a postupně makrobiotickou stravu. Veganská strava je ta, která neobsahuje živočišné prvky (maso, mléko, vejce, med), makrobiotická je jí ve výběru potravin podobná a má pak mnohem hlubší systém a přísnější pravidla. 

Byť ve mně ta slova budila vždy hrůzu a dle mého se tak živili jen nevyrovnaní jedinci:), jídlo na dnešní den jsem si včera připravila bez problémů a spokojená jsem naprosto. Pravdou je, že  toho nejprve musím co nejvíce načíst a prostudovat, takže zatím nemám potřebné informace a neznám potřebné principy, ale sháním je na různých fórech (např. http://www.makrobiotika.info ) a v knize Radost z jídla (Vladimíra Strnadelová, Jan Zerzán), která byla právě na tomto fóru doporučena makrobiotickým začátečníkům. Rozhodně netvrdím, že makrobiotiku pochopím, ale ráda bych se o to pokusila v co největší míře. A také netvrdím, že s ní po pár dnech/týdnech neseknu, ale vzhledem k tomu, že mě ta myšlenka napadla ani nevím jak:), říkám si, že bych to měla alespoň vyzkoušet. 

Zatím vidím pouze pozitiva - byla jsem dnes v Lidlu a spokojeně si říkala: "To ne, to taky ne..." a šla si jen pro zeleninu a ovoce :D Zato ve zdravé výživě nechám dost peněz, ale teď se ještě zaměřím na současné zásoby.

Nechcete se někdo přidat:)?

neděle 1. července 2012

Segedínský guláš se sójovým masem

Dnes bych vás ráda seznámila se svým oblíbeným receptem na jednoduchý segedínský guláš. Nejen, že je mnohem rychlejší než tradiční z vepřového masa, ale je též levnější, zdravější a dietnější!
Je to recept trochu složitější než těstoviny s kuřecím a zeleninou, ale opravdu jen trochu a v tom je jeho kouzlo - během 15 minut vše připravíte a pak už se pokrm vaří sám a vy sklízíte poklonu, jako byste v kuchyni byla celé dopoledne:)

Potřebujeme (4 porce):
100g sójových kostek
(+ kostka bujónu)
lžíce oleje
2 cibule
70g rajského protlaku
sladká paprika (koření)
kmín
500g kysaného zelí
200g zakysané smetany (používám 15%)
česnek

Sójové kostky uvaříme podle návodu spolu s kostkou bujónu. Cibule nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji dozlatova. K cibuli přidáme rajský protlak, promícháme, zaprášíme paprikou a kmínem a lehce osolíme - společně prohřejeme, můžeme podlít trochou vody. Sójové kostky necháme okapat, vmícháme do gulášového základu a povaříme. V cedníku propláchneme kysané zelí, které nakrájíme nadrobno a přidáme do hrnce. Zalijeme vodou (já dávám zhruba půl až tři čtvrtě litru) a podusíme do změknutí zelí (trvá to asi 20-30 minut). Na závěr ochutíme prolisovaným česnekem a vmícháme zakysanou smetanu.
Jako přílohu volíme knedlík - většinou dělám domácí, když se mi nechce, má milý kupovaný a já si dám celozrnné tousty:)

Hodnoty na 1 porci (bez přílohy):
940 kJ (225 kcal)
16g bílkovin
8g tuku
20g sacharidů

Samy vidíte, že hodnoty tohoto pokrmu jsou opravdu pěkné - prosím tedy, abyste nevynechávaly zakysanou smetanu, dá se použít light, ale určitě ji tam dejte:)!

pátek 29. června 2012

Jídelníček 29. 6.


6:00 - 80g ovesných vloček, 100ml mléka, 15g borůvkového proteinu
10:00 - 3 kousky bublaniny
13:15 - krůtí nudličky v omáčce s uzeným sýrem, brambory, ledový salát
16:00 - 200g Hollandie, 5ml sirupu z agáve
18:30 - 65g dietního camembertu, pekingské zelí
21:15 - 200g cottage + strouhaná okurka, 2 rajčata
Hodnoty: 7200 kJ, 151g bílkovin, 48g tuků, 170g sacharidů
Pohyb: minimální

Dneska jsem vstávala v 5:30, takže můj dnešní pohyb opravdu byl stylem "aby se neřeklo" - 50 jumping jacks a 50 mountain climbers následovaných 10 minutami rychlé chůze... 
Recept na oběd vložím zítra:)

Fyzický vs. emoční hlad

Pěkný den přeji:)!
Včera jsem našla zajímavý obrázek, o který se s vámi musím podělit.

Fyzický vs. emoční hlad


1) přichází zvolna a může být odložen X přichází náhle a působí naléhavě

2) zažene jej jakékoliv jídlo X způsobuje určité chutě (pizza, čokoláda, zrmzlina...)


3) jakmile jste najedení, dále nejíte X jíte víc, než byste jedli běžně, cítíte se plní


4) jídlo způsobuje potěšení, ne vinu X máte pak výčitky a jste rozmrzelí

Podle mého může tato tabulka fungovat jako jakýsi "tahák" pro ty, kteří mívají se zajídáním emocí problém. Já sama na sebe aplikuji něco podobného - když cítím známé nutkání, snažím se jít ven, kde mě nic neruší a ptám se sama sebe, zda jsem dost jedla a kdy naposled. Když si zodpovím, že od posledního jídla uběhly dvě hodinky, řeknu si, že se ještě na chvilku zabavím a uvidím. Mám ověřeno, že další hodinku pak vydržím bez problémů a najím se normálně a třeba si o trochu zvětším porci.

Také se sama sebe ptám, zda mám hlad "v bříšku" nebo "na hrudi" - zní to bizarně:), ale je pravda, že když jsem napjatá a neklidná, mám nepříjemné pocity právě na hrudi. Ve chvíli, kdy si odpovím druhou možností a jsem sama doma, zalezu si s notebookem pod peřinu, čapnu plyšového medvěda a uvolním se, často tak i usnu:) Beru to tak, že hodinka dvě takto "ztraceného" času jsou pořád ničím ve srovnání s mou pošramocenou sebedůvěrou, kterou bych si léčila dalších pár dní. 

Co na to říkáte:)?

čtvrtek 28. června 2012

Jídelníček 28. června + Jak jsme hráli badminton

Co jsem dneska snědla:
7:15 - 80g ovesných vloček, 50g banánu, 10g vanilkového proteinu
11:00 - 200g Hollandie, 10g proteinu bez příchuti (měl být tvaroh, ale ten jsem potřebovala na bublaninu), cca 200g třešní a 50g višní
14:30 - omeleta s brambory, houbami, restovanou cuketou a hermelínovým krémem (dietní:)!)
15:15 - 3 kousky bublaniny (recept zde)
17:30 - 2 kousky krůtího masa (příprava oběda)
20:30 - 75g tuňáka, ledový salát
Hodnoty: 6900 kJ, 117g bílkovin, 46g tuků, 185g sacharidů
Pohyb: ráno ZWOW 15 + 100x mountain climbers (20min čistého času), večer hraní badmintonu s milým (50min)

Dneska se s milý dozvěděl nedobrou zprávu, takže jsem chtěla být s ním. Vařili jsme spolu oběd, pekli bublaninu:) a když jsme přemýšleli, co večer, napadlo mě jít na zahradu (člověk se venku lépe uvolní) a zahrát si badminton - rychlý, akční a zábavný. Našli jsme rakety a míčky-košíčky a šli na to. Naposledy jsme hráli před dvěma lety a moc se nám to nedařilo, ale dnes? Samotné nás to překvapilo, fakt jsme váleli:D!
Takže myslím, že jsme si tímto našli nový letní koníček:)

A přidávám motivační větu: 


...aneb Cvičení není o tom, mít čas, ale udělat si jej!

Třešňová bublanina zdravě a dietně

Krásný den dámy:)!
Včera jsme se s milým rozhodli, že si natrháme třešně - rodiče mají zahradu, takže každý rok máme alespoň pár domácích jablíček, hrušek, meruněk, třešní, višní, ořechů...:) A co se dělá z třešní? Bublanina! Já si recept vymyslela tak, aby mi vyhovoval při hubnutí a povedlo se, posuďte sami:

tvarohová dietní bublaninaPotřebujeme:
400g odtučněného tvarohu
70g třtinového cukru
3-4 vejce (dle velikosti)
50g proteinového prášku (já použila bez příchuti)
150g hladké celozrnné mouky (používám špaldovou)
třešně - množství dle dle chuti:)

Postup je jako obvykle velmi snadný.
Tvaroh promícháme s cukrem a žloutky, přidáme proteinový prášek, mouku a dvě lžíce vody. Z bílků ušleháme pevný sníh a jemně vložíme do těsta.  To pak rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a dle libosti poklademe třešněmi.
Pečeme při 170° dozlatova (u nás to bylo asi 20 minut).

Energetické hodnoty celé bublaniny:
tvarohová dietní bublanina
7075 kJ
145g bílkovin
21g tuků
224g sacharidů

Kousek 1/16 (na fotkách jsou 2):
442 kJ
9,1g bílkovin
1,3 g tuků
14g sacharidů

Hodnoty jsou skvělé (navíc díky třešním má i vysoký obsah vlákniny), na snídani si můžu bez výčitek dát tři kousky.
Tato varianta je bez kypřicího prášku, o vyběhnutí se postará sníh. Příště vyzkouším prášek přidat a uvidím, co to udělá:) Buchta je jemná a vláčná, s mírně pudinkovou konzistencí (za to může tvaroh) a díky bílkovinám zasytí. Moc mi chutnala:)!