neděle 1. července 2012

Segedínský guláš se sójovým masem

Dnes bych vás ráda seznámila se svým oblíbeným receptem na jednoduchý segedínský guláš. Nejen, že je mnohem rychlejší než tradiční z vepřového masa, ale je též levnější, zdravější a dietnější!
Je to recept trochu složitější než těstoviny s kuřecím a zeleninou, ale opravdu jen trochu a v tom je jeho kouzlo - během 15 minut vše připravíte a pak už se pokrm vaří sám a vy sklízíte poklonu, jako byste v kuchyni byla celé dopoledne:)

Potřebujeme (4 porce):
100g sójových kostek
(+ kostka bujónu)
lžíce oleje
2 cibule
70g rajského protlaku
sladká paprika (koření)
kmín
500g kysaného zelí
200g zakysané smetany (používám 15%)
česnek

Sójové kostky uvaříme podle návodu spolu s kostkou bujónu. Cibule nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji dozlatova. K cibuli přidáme rajský protlak, promícháme, zaprášíme paprikou a kmínem a lehce osolíme - společně prohřejeme, můžeme podlít trochou vody. Sójové kostky necháme okapat, vmícháme do gulášového základu a povaříme. V cedníku propláchneme kysané zelí, které nakrájíme nadrobno a přidáme do hrnce. Zalijeme vodou (já dávám zhruba půl až tři čtvrtě litru) a podusíme do změknutí zelí (trvá to asi 20-30 minut). Na závěr ochutíme prolisovaným česnekem a vmícháme zakysanou smetanu.
Jako přílohu volíme knedlík - většinou dělám domácí, když se mi nechce, má milý kupovaný a já si dám celozrnné tousty:)

Hodnoty na 1 porci (bez přílohy):
940 kJ (225 kcal)
16g bílkovin
8g tuku
20g sacharidů

Samy vidíte, že hodnoty tohoto pokrmu jsou opravdu pěkné - prosím tedy, abyste nevynechávaly zakysanou smetanu, dá se použít light, ale určitě ji tam dejte:)!

2 komentáře:

  1. To zní skvěle, já dnes poprvé zkouším sojové maso, tak jsem na něj zvědavá .)

    OdpovědětVymazat
  2. opravdu lákavé! hlavně výsledná hodnota!
    ale stejně, teď jsi mi udělala absolutní chutě ... dala bych si klidně i klasický, se třema! úplně cítím tu vůni, jak se line. Ach! :D

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu Váš názor:)! Díky za komentář, případnou odpověď najdete opět zde. Sofie