čtvrtek 2. srpna 2012

Plněné papriky s rajčatovou omáčkou - rychlé, dietní a lahodné!

Pěkný den přeji!
Před pár dny jsem přemýšlela, jaké jídlo bych uvařila na oběd. Podmínka byla, aby šlo o jídlo poctivé, žádnou rychlovku, byť chutnou. Maso v něm být nemusí, ale může a kdyby bylo dietní, vůbec bych se nezlobila. Tomuto popisu přesně odpovídá následující recept na plněné papriky, následující verze je navíc velmi levná (zvláště v létě díky ceně zeleniny:)), chutná a nízkokalorická!

pečené papriky


Recept vypadá složitě, ale není - příprava zabere zhruba 20 minut času, pak už se jen peče:)

Na 2 porce potřebujeme:
4 velké papriky
5 velkých rajčat
250g mletého hovězího masa
100g sójového granulátu
kostka bujónu (používám bio Alnatura)
olivový olej
česnek (malá palička)
pikantní koření dle chuti
+ bobkový list

Do mísy nasypeme sójový granulát, rozdrobíme bujón a zalijeme vroucí vodou (vody si ohřejeme více). Zamícháme, přikryjeme a necháme odstát. 
Rajčata spaříme, zbavíme slupky a nakrájíme nadrobno. Paprikám odkrojíme vršek, vydlabeme semínka a opláchneme zvenčí i zevnitř. Připravíme si česnek, který oloupeme a prolisujeme. Rozehřejeme troubu na 200°. 
V tuto chvíli by měl být granulát připravený - vymačkáme jej, slijeme vodu a přidáme maso. Promícháme spolu s česnekem, lžičkou olivového oleje, řádně osolíme a okořeníme (použila jsem tuto pikantní směs) - nemusíme se koření bát, granulát sám o sobě chuť nemá a je třeba mu ji dodat:) 

Pečené papriky
Papriky před pečením
Směsí naplníme papriky, ke kterým párátky připevníme jejich vršky. Do zapékací mísy vložíme většinu rajčat, položíme na ně papriky, zasypeme zbytkem rajčat a okořeníme - sůl, pepř, troška česneku, pikantní koření, bobkový list a pár lžiček olivového oleje. Pečeme asi 45 minut, ideální je papriky kontrolovat a obracet je. (V tuto chvíli můžeme také začít vařit rýži, aby bylo vše hotovo zároveň, knedlíky stačí napařit později). Rajčatovou omáčku můžeme na závěr promixovat, my si ji dali takto na kousky.

Podávala jsem s rýží natural a moc nám chutnalo - milý se vyjádřil v tom smyslu, že je to dobrota a určitě toto jídlo mám vařit častěji:)

4 komentáře:

  1. jéé..na plněné papriky mám už dlouho chuť, možná je podle tebe udělám o víkendu :)

    a jinak moc děkuji za pěkný komentář. pěkně se to čte. snad až zatočím s bulimií, tak příjmu svoje tělo takové jaké je a budu jen pracovat na svalech.

    OdpovědětVymazat
  2. Jakou energetickou hodnotu má toto jídlo? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to soja s pečenou zeleninou - takže velice nízkou...:) Přesně spočítat je možné třeba zde - http://www.kaloricketabulky.cz/tabulka-potravin.php

      Vymazat
  3. Have you ever considered creating an ebook or guest authoring on other sites?

    I have a blog based upon on the same topics you discuss and would love to have you share some stories/information.
    I know my subscribers would value your work. If you're even remotely interested, feel free to send me an e-mail.

    My weblog - special compilation

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu Váš názor:)! Díky za komentář, případnou odpověď najdete opět zde. Sofie