čtvrtek 14. června 2012

Tipy, jak péct dietněji

Včera jsem zde vkládala recept na bábovku, které obsahuje 500g tvarohu namísto původních 250g tvarohu a 125g másla. Zmínila jsem dale, že celozrnnou mouku používám všude (až se tomu milý diví, ale snáší to statečněJ) a stejně tak třtinový cukr, kterého dávám poloviční množství než uvádí recepty. Často též používám najemno nastrouhané jablko nebo místo ořechů opražené vločky… Tak jsem si říkala, že své tipy rovnou sepíši dohromady. Samozřejmě je třeba nad radami přemýšlet – faktem je, že někde je nepoužitelná už první rada, ale vy si poradíteJ


Následující rady vám pomohou u pečení vašeho oblíbeného dezertu ušetřit pár kalorií:

  • Místo hrnku bílé mouky použijte jí použijte jen polovinou a druhou polovinu nahraďte moukou celozrnnou.
  • Místo hrnku bílého cukru použijte cukr třtinový (ideálně ½), med nebo ¼ hrnku sirupu z agáve. Do některých receptů se též hodí nastrouhané jablko či rozmačkaný banán.
  • Mléčnou čokoládu nahraďte hořkou čokoládou. Dobře se dá použít též kakao, většinou jej stačí méně gramů než by bylo potřeba čokolády. (Na druhou stranu je třeba být opatrný s karobem – má méně tuku, to ano, ale stejné množství kalorií a jinou chuť.)
  • Plnotučné mléko nahraďte polotučným, dá se jím nahradit i máslo, které je v některých receptech potřeba na „zvlhčení“ moučníku.
  • Máslo nahraďte z poloviny margarínem a z poloviny jogurtem. Já doporučuji použít místo másla dvojnásobné množství odtučněného tvarohu.
  •  Místo běžného oleje můžete použít olej olivový (v chuti poznat nejde) nebo ještě lépe jablečné pyré.
  • Vajíčko se dá nahradit dvěma bílky, ušetří se tak tuk ze žloutku.
  • Namísto zakysané smetany je možné použít řecký jogurt či (zvláště u vaření) jiný hustý typ, např. Hollandii.
  • Šlehačku je možné nahradit ušlehaným mlékem (to jsem zatím nezkoušelaJ)
  •  Ořechy se dají šikovně nahradit opraženými vločkami.
  •  Namísto vanilkového cukru je samozřejmě lepší použít semínka z vanilky, hodí se ale též vanilkový proteinový prášek.
  • Příliš hutné těsto se dá odlehčit sněhem z bílků, zároveň se zvýší jeho objem a přibude trocha bílkovin.
Tak, dámy, co na to říkáte? Souhlasíte? Máte něco ověřeného vy?

8 komentářů:

  1. Některé tipy jsem znala ale hodně z nich ne, nebo jsem neznala poměr - moc díky - pro mne opravdu uřitečný článek!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Toto je veľmi užitočný článok :) doma pečiem prevažne ja, takže tipy budem postupne skúšať a dúfam že sa podaria a že zvyšok rodiny si pochutná, je to predsa pre ich zdravie :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, díky za vzkaz u mě na blogu:) ráda se inspiruji i jinde a tady u tebe je spousta zajímavých a hlavně zdravých věcí:)

    OdpovědětVymazat
  4. Tohle je moc pěkný přehled. Rozhodně si zapíšu a budu zkoušet měnit nezdravé suroviny za zdravé a dietní ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Bezva článek, díky za tipy - to se vždycky hodí :)

    OdpovědětVymazat
  6. Páni, moc děkuji za super tipy! Na pečení jsem maniak :D takže se mi vážně hodí a určitě je využiju, protože ne všechny znám. Hlavně je super mít to sepsané takhle pohromadě :)

    OdpovědětVymazat
  7. díky za super tipy, určitě je vyzkouším:)

    OdpovědětVymazat
  8. ja som tiez maniak na sladke a cukor som vymenila za xylitol...http://www.xylitol.neera.sk/ ja ho davam vsade, do kavy, do jogurtu, do tvarohu, do pecenia a kazde cesto robim 50 na 50 spaldova celozrnna alebo celozrnna a sojová odtucnena, sem tam do toho poprasim aj troska ovsenych otrub :) dobre vas z toho posle :)

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu Váš názor:)! Díky za komentář, případnou odpověď najdete opět zde. Sofie