neděle 8. července 2012

1. veganský týden za mnou aneb "Makrobiotyčka"

Krásnou neděli (nebo jiný den, kdy můj článek čtete:)) přeji!
První týden mého vegan-experimentu uběhl ani nevím jak. Od středy máme s milým na pár dní jiné bydliště, bez dostupnosti prodejny zdravé výživy, takže vše neproběhlo tak hladce, jak jsem plánovala a na pestrosti jídelníčku se to podepsalo. Každopádně i tak mohu říci, že takový úspěch jsem nečekala - opravdu jsem ani jednou "neuklouzla" (snad jen to čtvrteční odpoledne s kornoutem ořechů a sušeného ovoce jsem si mohla odpustit), necítím hlad a dokonce mám pocit, že mám více energie a tím pádem jsem příjemnější, živější a méně protivná:)!
Ale popořádku...

Proč jsem s tímto experimentem vůbec začala:
Cítila jsem, že potřebuji zásadní změnu a nový impuls, protože se opět začaly projevovat problémy s přejídáním - ne nárazovým, ale několikadenním. To jsem opravdu nemohla a ani nechtěla dopustit. Ani nevím jak, napadla mě makrobiotika. Hned jsem o ní začala shánět informace a během vteřiny se rozhodla ji vyzkoušet. Ostatně, nic jsem nemohla ztratit!
Po pár dnech se ukázalo, že tento způsob mi tak úplně nesedí. Protože...

V čem má makrobiotika svá specifika:
Skvěle a poměrně stručně jsou shrnuta zde, více pak zde. Já jen napíši, že jde o komplexní systém životního stylu a filosofie. Složení makrobiotické stravy by mělo být následující:
50 % celozrnné obiloviny (vařená zrna, na ozvláštnění pak třeba celozrnné bezvaječné těstoviny atd.)
30 % zelenina (zejména tepelně upravená a kvašená z oblasti, kde žijeme, cizokrajné plody nejsou žádoucí)
15 % luštěniny a mořské řasy
5 % polévky. 
V menším množství lze též zařadit ryby, ovoce z našeho pásu, semena a ořechy, oleje.

Veganství ...znamená vynechání živočišných produktů. 
Vitariánství ...znamená jedení tepelně syrové "živé" stravy.

Já si od každého vzala něco a společně se snahou o udržení váhy si alespoň orientačně počítám příjem živin tak, abych nepřijala zbytečně mnoho kJ, tuků a sacharidů, ale zároveň pokryla doporučený příjem bílkovin (protože i vegan může jíst "junk food" a potýkat se s vyšší váhou a zdravotními obtížemi), spíše se ale řídím svými pocity. A raději to nepřeháním s bambusem...:)
Samotná makrobiotika by mi nevyhovovala (a přízemně dodám pochybnost o tom, že bych byla schopna si takto udržet váhu), na druhé straně je mi sympatické a snažím se dodržovat upřednostňování obilovin a luštěnin a omezení sladidel (v tomto týdnu jsem doslazovaného nesnědla nic). Veganství mi pak dovoluje pochválit se i za vyšší spotřebu potravin, které by u makrobio měly být v menší míře:) a z vitariánství si beru snahu jíst co nejméně upravené potraviny (třeba na svačiny).

Nechtěla jsem a ani si nechci dávat termíny či plány ve smyslu "vydržím další týden a uvidím" - ne, chci jíst tak, abych byla spokojená. Každopádně si říkám, že pokud se budu tímto způsobem stravovat přes prázdniny a na podzim postupně přidám i mléčné výrobky a maso (které jsem jedla zhruba 2x týdně), ublížit mi to nemůže, naopak - jím kvalitní potraviny bohaté na vitamíny a minerály (pro jistotu jsem si koupila i multivitamín obohacený o minerální látky) a rozhodně se snažím o pestrost stravy (to, že se mi to momentálně nedaří je věc druhá:)). Vím ale jistě, že v případě dlouhodobějšího režimu už bych byla opatrnější a rozhodně bych nic takového nepodnikla v době těhotenství či jeho plánování.

A závěrem na odlehčení - určitě jste si všimly chyby v nadpisu. Vsugerovala jsem si totiž, že "co jím vegansky, kila ze mě padají sama" a pravdou je, že opět mám váhu 58 kg, která byla přechodně zvýšená mým nedobrým stravováním a nedobrovolným vynecháváním cvičení... :)

2 komentáře:

  1. Pokud se s touhle stravou cítíš líp, proč ne :-)) Jídelníčky musí vypadat krásně ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Makrobiotika jde hodně mimo mě.. přijde mi trochu divné, že radí vyhnout se cizokrajným plodům ale láká na mořské řasy, které my Češi viděli na talíři asi až za těch posledních 20 let. Ale na inspiraci je to fajn, a jak píšeš - řízení se pocity, to je to nejdůležitější, však tělo si samo říká
    Jinak ve dny kdy nejím mléčné výrobky (maso a vejce nejím už delší dobu, mléčné asi tak jednou za tři dny? to bych kecala, někdy je to jen jednou za týden) tak mi každý říká, že jsem hubenější... mám pocit jestli to nějak nesouvisí se zadržováním vody, jinak si to vysvětlit neumím. No bez pohybu a junk food nezhubne nikdo, ani vegan, je to fakt :)

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu Váš názor:)! Díky za komentář, případnou odpověď najdete opět zde. Sofie