sobota 14. července 2012

2. veganský týden - shrnutí, jak dál?

Tak nějak se teď cítím:)
Po několikadenní pauze se opět hlásím! 
Dámy, i druhý týden byl skvělý. Už se častěji vyskytl hlad, který jsem zaháněla zeleninou nebo meltou se sójovým mlékem. Energie mám už méně, ale to souvisí s mou nespavostí, která na mě čas od času dolehne...

Změny fyzické:
  • Zlepšila se mi pleť - dokonce si toho všiml i milý. Snad tedy tato strava zafungovala jako čisticí procedura, "detox".
  • Objevily se (nesnáším to označení) "madla lásky" - toho si zatím naštěstí nevšiml, ale já ano a ne, nelíbí se mi to a nechci je:)! (No jo, nespavost = únava = necvičení =...)
  • A hlavně... vyskytly se určité, ehm, dámské potíže - přisuzuji je zvýšené konzumaci sacharidů a obilovin. 

Po těchto dvou týdnech mám tendence svůj experiment ukončit, ale pere se to ve mně.
Dávky cukrů bych chtěla snížit ve prospěch bílkovin, a to i živočišných, slibuji si od toho postupné odeznění potíží a snad i (spolu s pohybem) zmenšení těch boků...:) 
Také mám obavy z nadbytečného jedení sóji - jím ji 1-2x za den ve formě mléka, tofu, tempehu či výrobků ze sójové mouky přijmu a to rozhodně není ideální.
Na druhé straně, vydržela jsem to dva týdny, teprve teď se začínají odehrávat změny.
Ano? A co když by se něco změnilo až po dlouhé době...?
Dlouhou dobu to nevydržím a ani nechci...
Proč ne, vždyť ti to jde?
Atd., věřím, že chápete:) 
Pravdou ale je, že mi ty dva týdny daly mnoho. 

Změny psychické:
  • Odvykla jsem si od sladkostí - jednou jsem měla úlet se třemi kostičkami 80% čokolády, jinak jen ovoce, ořechy a pár kousků veganského perníku. 
  • Zjistila jsem, že opravdu není nutné cpát do sebe kvanta mléčných výrobků. 
  • Že zelenina a ovoce mě zasytí. 
  • A že skvěle funguji i bez sladké snídaně.
  • Větší klid, vyrovnanost, skromnost, snad i pokora...
Zatím se kloním k tomu, že znovu zařadím mléčné výrobky, vejce a i maso, ale méně často než dříve. Takže místo předchozího "mléčný výrobek ke každému jídlu"  třeba jen 1-2x denně, vejce a maso pak 1-2x týdně. Ze současného režimu bych si ponechala častější konzumaci luštěnin na oběd, k večeři pak častěji zařazované výrobky ze sóji, obilné kaše k snídani (přece jenom ovesné vločky 6x týdně asi nebudou úplně ok:)) a větší spoléhání se na zeleninu a ovoce co se svačin týče (dneska jsem měla dvě hrušky a úplně mě zasytily až do půl třetí odpoledne).
Ale sama nevím.

A teď baby raďte:)! Co na to říkáte vy?

5 komentářů:

  1. No .. já bych s tím asi sekla, ale zase tě nechci od toho odrazovat jestli tě to baví. Na druhou stranu když už předem víš, že to není na celý život tak čím déle tak budeš zajetá , tím víc si na to budeš zvykat a tím hůře se od toho pak půjde. Je to jenom na tobě :)
    Já osobně bych určitě pomalu ale jistě zařazovala ty mléčné výrobky a jak píšeš, nepotřebuješ je jíst 5x denně, ale 1-2x bohatě stačí. Já mívám vetšinou na snídani a pak když mažu tvaroh na něco + sýry .. Maso mám občas když se vyskytne a střídám to s tofu,rybami a tak. Nejsem moc masožrout, obešla bych se bez něj :D ..
    Ale je to jenom na tobě :) Všechno je k něčemu dobré .. třeba teĎ nebudeš mít tendence vrhat se na sladké ;) (sakra to zní dobře, že bych to taky zkusila?! :D)

    OdpovědětVymazat
  2. A co přejít zatim jen na vegetariánskou stravu? přidat mléčný výrobky, vejce a maso zatim ne...a měla bys furt pocit že nějakou tu spešl stravu držíš...a mohla bys zařadit i šmakouna abys neměla furt tu sóju :)

    OdpovědětVymazat
  3. Soju bych každý den fakt nejedla... už vubec ne jako mouku, když jsou i jiné mouky. Prostě jde jeji množství dost zredukovat a ponechat si to nejlepší - tofu, tempeh, miso. Ovesné vločky já osobně jím každý den k snídani, jen měním ovoce a ořechy a semínka. Je to můj ranní start už několik měsíců a nic špatného mi to neudělalo :) Naopak, když jsem je nejedla nebo když je vynechám a dám si něco jiného, nemám pak tolik energie a tak, tělo si už zvyklo a je s nimi spokojeno.
    A popravdě? Ač hodlám být vegan, přijde mi ze zdravotního hlediska lepší jíst vejce a pak maso než jakékoli mléčné výrobky. Asi je to tím, že mi mléko v dospělosti přijde vyloženě nepřirozené.

    OdpovědětVymazat
  4. http://www.youtube.com/watch?v=zMuJ-bDs30M

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem taky zhubla a to pomocí Obethinu, no spíš s ním ještě hubnut stéjně jako Domča Myslivcová. Chci dolů aspoň 17 kilo zatím mám za měsíc dole 4,8 kilo.

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu Váš názor:)! Díky za komentář, případnou odpověď najdete opět zde. Sofie