pondělí 16. července 2012

Jídelníček 15. 7. + První mléčné výrobky!

6:50 - veganský banánový koláč s arašídovým máslem
10:00 - hruška
12:30 - žito s čočkou a restovanou cuketou, ledový salát
16:00 - oběd, druhá část
18:00 - 4 menší mrkve:) (svačina cestou z práce)
20:00 - 200g cottage, 3 křehké plátky + 3 křehké plátky s máslem

Chcete něco slyšet? Mně po té večeři bylo na zvracení:D!!! Musela jsem si udělat mátový čaj a nějak to rozdýchat... milému už jsem z legrace říkala, že veganství jsem zkusit chtěla, ale zůstat u něj budu muset :D 

Odpoledne jsem se na chviličku stavila v knihkupectví a viděla novou knížku Petra Fořta - v rychlosti jsem ji prolistovala a zasekla jsem se u kapitoly o mléce. Takže:
Pít mléko: Ne. A když už, jedině nepasterizované. 
Mléčné výrobky: Ano - zakysané a neodtučněné jogurty. Zde už možno i pasterizované.
Sýry: Cottage, mozzarrella, ricotta ano. Hermelíny atd. ne (protože nemají žádné písmenko zdvojené:)).
A víte, co je vtipné? V sobotu jsme po práci byli nakoupit a já si vzala Hollandie, podmáslí a dva cottage s tím, že kysané výrobky jíst budu, protože by vadit neměly, naopak (zvláště při těch potížích, které jsem zmiňovala) a cottage si nechám jako zdroj bílkovin na zpestření. Takže jsem ráda, že se v tomto s panem Fořtem shodujeme:)

Spoiler: Dnes ráno jsem měla ovesnou kaši (vařené ve vodě) se sladce voňavým kořením do moučníků, trochu agáve sirupu a k tomu čoko-koko proteinový nápoj, 1:1 mléko a voda. Přímo jogurt či podmáslí jsem po včerejší zkušenosti riskovat nechtěla, toto mi přišlo jako schůdné (a chutné:)) řešení - a špatně mi bylo jen trošku! Jupí:D

No, ženy, bude to ještě dobrodružné:)
Každopádně cítím, že je vše tak, jak má být - na maso vůbec chuť nemám, u mléčných výrobků se mi krom mé nevolnosti vybaví telátka bez maminek a všechny procesy, které z mléka dělají bílou vodu v krabici a ani ta vajíčka mne nelákají... takže to s jejich konzumací nemám v plánu přehánět a těším se na své obilno-luštěninové obědy, kombinované s čerstvou a tepelně zpracovanou zeleninou - včera mi třetinu talíře zabírala žitno-čočková kaše, další třetinu kousky bílých paprik a zbylou část restovaná cuketa (úžasně slaďoučká!), dneska to bude ječmen s osmahlými kolečky pórku, restovaným tofu, ledovým salátem a opět cuketou... Mňam:)!

4 komentáře:

  1. Taky mi po mléčném není dobře, zejtra si dám poslední jogurt v životě a pak už jen dojedu měsíc na kozích sýrech a veganim. Přijde mi to podivné, poslední rok jsem jedla bílý jogurt každý den a teď je mi po nich zle a pálí žáha a kdo ví co ještě, ale celý ten přechod se mi takhle ulehčuje :)

    OdpovědětVymazat
  2. Môžem sa spýtať prečo nepasterizované mlieko? Ako ja pijem mlieko fakt málo a niekde som nedávno čítala, že je nepasterizované nebezpečné kvôli možným baktériám...

    OdpovědětVymazat
  3. To je zajímavé, jak si tělo odvykne na mléčné výrobky a potom je ti z nich špatně.. Veganství zkusit nechci, ale čím dál víc mě zajímá :DD
    Ty kafíčka jsou v pohodě, o ty mi nejde. Jde mi spíš o to, že bych si případně připadla divně, kdybych chodila s bejvalym ségry. Takovej ten pocit použitýho zboží, jestli víš jak to myslím.

    OdpovědětVymazat
  4. Je to super, mňamky! Úžasný jedálniček :)

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu Váš názor:)! Díky za komentář, případnou odpověď najdete opět zde. Sofie