pondělí 2. července 2012

Veganství, makrobiotika - výzva přijata!

Začal nový týden, nový měsíc, prázdniny... 
A já se rozhodla také začít. Jinak. Důvodem není další snaha zhubnout, ale spíše si vyzkoušet něco nového a získat jiný vztah k jídlu. Vybrala jsem si k tomu zeleninu, ovoce, obiloviny, luštěniny, ořechy, semena a oleje, jako pochutiny pak i ořechová másla, rostlinná mléka a sýry - jinými slovy veganskou a postupně makrobiotickou stravu. Veganská strava je ta, která neobsahuje živočišné prvky (maso, mléko, vejce, med), makrobiotická je jí ve výběru potravin podobná a má pak mnohem hlubší systém a přísnější pravidla. 

Byť ve mně ta slova budila vždy hrůzu a dle mého se tak živili jen nevyrovnaní jedinci:), jídlo na dnešní den jsem si včera připravila bez problémů a spokojená jsem naprosto. Pravdou je, že  toho nejprve musím co nejvíce načíst a prostudovat, takže zatím nemám potřebné informace a neznám potřebné principy, ale sháním je na různých fórech (např. http://www.makrobiotika.info ) a v knize Radost z jídla (Vladimíra Strnadelová, Jan Zerzán), která byla právě na tomto fóru doporučena makrobiotickým začátečníkům. Rozhodně netvrdím, že makrobiotiku pochopím, ale ráda bych se o to pokusila v co největší míře. A také netvrdím, že s ní po pár dnech/týdnech neseknu, ale vzhledem k tomu, že mě ta myšlenka napadla ani nevím jak:), říkám si, že bych to měla alespoň vyzkoušet. 

Zatím vidím pouze pozitiva - byla jsem dnes v Lidlu a spokojeně si říkala: "To ne, to taky ne..." a šla si jen pro zeleninu a ovoce :D Zato ve zdravé výživě nechám dost peněz, ale teď se ještě zaměřím na současné zásoby.

Nechcete se někdo přidat:)?

11 komentářů:

  1. To by byla sranda, kdybych se snažila se svojí alergií na ovoce a zeleninu jíst jako vegan .D Držím palce a těším se na nějaké zajímavé recepty .)

    OdpovědětVymazat
  2. Nevím, myslím, že tě to hodně brzy přejde, protože máš tu cestu vybudovanou tak nějak uměle... Většina lidí se k tomuto schyluje až po té, co jsou několik let vegetariáni a mají k tomuto přechodu nějaký hlubší důvod. Celkově jsem i četla, že člověk u toho i spíš nabere než shodí, protože vyrovnat ty bílkoviny rostlinnou cestou je skoro nemožné...
    Nicméně ti budu držet palce;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kim, to vůbec nepopírám a ani nechci:) Jde mi o to vyzkoušet si zase něco jiného. Upřímně, snažila jsem se jíst všechno, ale s mírou a dopadalo to tak, že se mi dařila spíše ta první část než druhá...

      Vymazat
  3. Můžu se zeptat (snažím se na to koukat bez předsudků), jaké zdravotní přínosy to má? Mám pocit, že bych se, jakožto všežravce, o spoustu látek ochudila. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Fííha, obdivujem ťa. Som vegetariánka pol roka a som spokojná. Musím sa viac snažiť jesť zdravo a vyvážene, nemôžem na seba v tomto fakt kašlať. A vegáni to musia robiť ešte zodpovednejšie a držím ti palce!

    OdpovědětVymazat
  5. No páni, to je teda výzva. Moc tě za to obdivuji a držím ti palce! Já bych do toho rozhodně nešla - už teď vím, že bych to nezvládla. Není to nic pro mě :D Ale na druhou stranu věřím, že je to skělý a zdravý způsob stravování :)

    OdpovědětVymazat
  6. Z tohohle mám dost respekt a strach. Nepodnikla bych tuto cestu ani omylem. Tak nějak mi přijde zbytečné zacházet až takhle daleko. Ale jsem zvědavá na tvůj názor během veganství :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jenze co ty vnimas jako 'zachazeni daleko' je jen dusledek toho, ze zijes ve spolecnosti, ktera konzumaci masa a mleka povazuje za naprosto normalni vec. Ze pijeme mleko, ktere neni urcene pro nas ale pro telata, ze mleko vubec pijeme, kdyz ho naprosto nepotrebujeme (neexistuje zadny jiny tvor, ktery by jinemu zvireti kradl mleko a pil ho jeste v dospelosti, presto ze je mleko urceno jen pro prvni mesice zivota), ze nasi konzumaci masa zabijeme rocne 56 Miliard zvirat, z nicht vetsina preziva a umira v bolestech, ze je zivocisna produkce pro prirodu tou nejvetsi ekologickou katastrofou a obrovskym plytvanim zdroji, a ze si konzumaci zivocisnych produktu ve vysledku jeste sami nicime zdravi (rakovina, osteoporoza, cukrovka...atd)..... To zase ja charakterizuju jako to Vami zminovane 'zachazeni az takhle daleko'. Jen proto, ze 99,9% obyvatelstva vnima konzumaci zivocisnych produktu jako neco, co je naprosto v poradku, jeste neznamena, ze to v poradku je a ze odklon od takovehoto bezohledneho stylu zivota je prehaneni.

      Vymazat
  7. Wow, to jsem na Tvoje jídelníčky moc zvědavá. Kolikrát mě taky napadlo, že si na nějakou dobu zkusím být veganem, ale na to mám moc ráda řecké jogurty.
    Občas se mi ale stane, že uplyne den nebo dva a já si uvědomím, že jsem za celou dobu nesnědla nic živočišného původu a ani mi to nechybělo :)
    Držím! :-*
    Pučmleoun

    OdpovědětVymazat
  8. ahoj.
    Jsem moc zvědavá, jak ti to půjde. Většinou, když jsem slyšela takováto slova, šla jsem radši rychle pryč. Ale jsem zvědavá jak budou vypadat jídelníčky, co můžeš a co třeba vůbec ne! :-)
    Džím palce ať ti to sedne! :)

    OdpovědětVymazat
  9. je to dobrý nápad, minimálně praktický v tom ohledu, že získáš větší přehled o stravě, její přípravě a účincích. :)
    je to sice trochu mimo téma (i když vlastně ani ne), myslím že by tě to mohlo zajímat Před nějakou dobou jsem přečetla tuto knihu: http://www.pknihy.cz/knihy/017859/Strava-a-vedomi.html (půjčila jsem ji původně jenom kvůli přebalu, který mě zaujal :D) a opravdu jsem se z ní všeobecně poučila. Když budeš mít čas a chuť, určitě doporučuju.

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu Váš názor:)! Díky za komentář, případnou odpověď najdete opět zde. Sofie