úterý 14. srpna 2012

Kalorie se sčítají!

K tomuto článku mě přiměl rozhovor s kamarádkou, která se vlivem nedobrých okolností dostala k přejídání a protože nechce dopustit, aby opět nabrala pracně shozená kila, chce tento problém řešit za každou cenu. Následující krátké zamyšlení bych jí chtěla věnovat - Silvi, čti:)!

Když při dietě uklouzneš k něčemu, co jsi jíst nechtěla, je pak velice snadné si říct, že to už dneska nemá cenu. Pravdou ale je, že tělo žádný takový povel nezná a s přijatou potravou jedná stejně jako s každou jinou - přebytek energie uloží do tuků. 

Pokud bys snědla tabulku čokolády (550 kcal), tři rohlíky s máslem a medem (500 kcal), k nim si dala hrnek kakaa (300 kcal) a pak pár sušenek, vyšlo by to na 1500 kcal. Což je denní doporučovaný příjem pro hubnoucí ženu. Celodenní, ne hodinový... Většina holek spálí při půlhodince s Jillian okolo 200 kcal - ty bys ji musela cvičit denně po celý týden, abys tento dýchánek vyrovnala.

A když už jsme u toho týdne - zjednodušeně řečeno, na zhubnutí kilogramu tuku je potřeba spálit 7000 kcal, na půl kila 3500 kcal a to při rozpočítání na týden znamená snížení denního příjmu o 500 kcal (část z těch 500 kcal se dá také "vycvičit", ale efektivnější je jak snížení příjmu, tak cvičení). Ale ty teď s váhou nemůžeš pořádně pohnout, protože stále dáváš dolů to, co jsi nabrala posledně, když sis říkala, že "dneska už to nemá cenu"...

A vůbec, pokaždé, když se neovládneš, tento návyk jen posílíš a o to těžší je s ním pak skoncovat - mně to trvalo 5 let, do toho přece nechceš spadnout... Děláš to nejen pro hezčí tělo, ale hlavně pro zdravější psychiku a spokojený život!

Tvoje nové heslo je: 
Každá kalorie se počítá. Přijaté kalorie se sčítají, ale ty vydané se násobí!
Je to nadnesené, ale pravdou je, že po každém cvičení nakopneš metabolismus a to pak spaluje ještě dlouho poté, co docvičíš, čili se de facto opravdu znásobují - a taky to zní jako větší motivace...:D


7 komentářů:

  1. Ten obrázek se zmrzlinou je skvělý - přesně s tím mám někdy problém. Že mi jedna nestačí a mám pak chuť na milion dalších.

    Jinak je skvělý i celý článek. To nejhorší z přejídání mám už za sebou, ale i tak mě občas ještě popadne "jídelní amok". Většinou z nudy nebo ani nevím proč. Teď jsem zase odhodlaná se toho nadobro zbavit atvůj článek je úžasně motivující :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pekná motivácia. Tak snad sa Silva nakope. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Krásny článok. Aj ja som prepadla do prejedania, no som z toho vonku. Avšak nie na 100%, lebo tiež niekedy ak si už dám niečo zakázané, si poviem že som to skazila a môžem si dopriať dnes viac.. tento článok si asi vytlačím a dám na nástenku!!

    OdpovědětVymazat
  4. super, to je přesně ono :-D lépe bych to nevyjádřila, krásně jsi to vystihla
    insanity z jakozamlada.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Hezky napsáno a bohužel někdy můj případ. Teď se ale snažím když zhřeším, tak ten den prostě pokračovat a ne se na to vybodnout.

    OdpovědětVymazat
  6. moc hezký článek, taky se tam trošku vidím

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu Váš názor:)! Díky za komentář, případnou odpověď najdete opět zde. Sofie