čtvrtek 21. června 2012

Banánové sušenky - rychlé, levné, luxusní (a s příchutěmi!)

Zdravím vás:)
Dnes bych chtěla představit recept, který mne naprosto uchvátil - velice rychlé sušenky, ve kterých není mouka, vejce, cukr, mléko... a přesto chutnají výborně!

Banánové sušenky
  • jemné ovesné vločky a banány - v poměru 100g : 1 banán, ale pokud přidáte sypké přísady, je lepší použít vloček méně
  • ostatní suroviny dle libosti:) 
Rozmačkáme či rozmixujeme jeden až několik banánů:) a za průběžného hnětení přisypáváme jemné ovesné vločky tak, aby neupečené sušenky držely tvar. Můžeme dosladit (pokud máme starší banány, vůbec není potřeba) a dochutíme dle libosti - já do směsi přimíchala ještě vanilkový proteinový prášek a pak jsem těsto rozdělila na tři díly a přidala následující suroviny:
- čokoládové sušenky - nastrouhaná čokoláda (pro milého:), sobě bych dala trochu kakaa)
- kokosové sušenky - strouhaný kokos - zde šly banány dost poznat a byla to skvělá kombinace
- borůvkové sušenky - borůvky, trocha borůvkového proteinu

Pekla jsem na 150° do zezlátnutí, zhruba 20 minut. Čokoládové jsem dala do trouby jako první a v obavě, že se roztečou, jsem z nich udělala kuličky - nebylo to třeba, skvěle držely tvar. 
Sušenky jsou díky banánu vláčné, ale pokud by se z nich udělaly opravdu placičky a déle pekly, myslím, že i křupat by mohly:)

Na fotce je várka ze 7 banánů a 450g vloček:), byly to 3 plechy asi 10 kousků už ubylo:D - talíř je větší než běžný "obědový". Milý jel na hory a bylo potřeba jej zásobit skladnými dobrotkami, které mu rychle dodají energii. Myslím, že jsem splnila na výbornou:)! 



Jak už jsem psala, recept je velmi jednoduchý, rychlý a navíc minimálně náročný na suroviny a finance. Skvěle se při něm dají spotřebovat starší banány, které se navíc postarají o výbornou sladkou chuť - navíc v obchodech mívají potlučené banány za poloviční cenu a na tento recept  jsou jako stvořené. Výhodou je též spousta možností co se příchutí týče, určitě chci vyzkoušet arašídové s rozpůlenými arašídy a arašídovým máslem, mandlové s mletými mandlemi a jahodové s jahodami a kousky bílé čokolády:) 

Původní recept na banánové sušenky najdete na blogu slečny Adele, http://hubneme-a-zhubneme.blogspot.cz. Určitě doporučuji navšívit:)!

5 komentářů:

  1. Tak to je vážně dokonalý recept :) Někdy snad vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  2. ooo to musím vyzkoušet, můžu se zeptat, jakou mají sušenky konzistenci? jsou spíš mokré nebo takové "gumové", nebo snad křupavé?? kdyby byly křupavé, tak to je jdu udělat snad hned! :D
    tady máš recept na ty muffinky: http://recepty.vareni.cz/jogurtove-muffiny/ (ubrala jsem cukr a trochu improvizovala, muzu jen doporučit)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Juli, chtěla jsem to tam napsat a úplně jsem zapomněla - banán se do receptů přidává na zvláčnění, takže sušenky jsou vlhčí, ale propečením by křupat mohly. A za recept děkuji, už mě napadají náhražky - místo cukru a oleje dát pomačkané banány či jablíčkové pyré (zvlhčí to a osladí), hladkou mouku ano, ale celozrnnou a muffinky jsou hned méně kalorické a zdravější:)

      Vymazat

Ráda si přečtu Váš názor:)! Díky za komentář, případnou odpověď najdete opět zde. Sofie