úterý 12. června 2012

Červená čočka s kari a restovanou cuketou

Holky zdravím vás:)!
Rozhodla jsem se dát zde recept, ze kterého jsem nadšená. Červenou čočku jsem párkrát jedla, bohužel vždy v takové úpravě, která mě neoslovila. Teprve nedávno jsem si řekla, že si ji zkusím připravit sama a výsledek předčil mé očekávání! Červenou čočku jsem si kvůli její rychlé připravě nechala jako "náhradní řešení" a dopadlo to tak, že hledám výmluvy, že si přece nestihnu uvařit a proto "musím" přejít právě k čočce:)

Potřebujeme (1 porce):

100g červené čočky
cuketa (moje měla asi 200g)
kari koření
pár kapek olivového oleje

Čočku nasypeme do hrnce, propláchneme, dolijeme vodou (stačí tak, aby čočka byla ponořená) a za občasného míchání (ke konci intenzivnějšího:)) vaříme. Cuketu nakrájíme na plátky, nasypeme na rozpálenou (nepřilnavou) pánev a necháme orestovat. Zkontrolujeme čočku a když se nám zdá měkká a kašovitá, odstavíme z plamene. Osolíme, nasypeme kari dle chuti, důkladně zamícháme a dáme na talíř.
K restované cuketě přilijeme lžičku olivového oleje, promícháme a poklademe na čočku.

Hodnoty:
1460 kJ (348 kcal)
27g bílkovin
45g sacharidů
5g tuků

Já si k čočce přidala ještě plátek 95% šunky, kterou jsem orestovala spolu s cuketou - bílkoviny luštěnin totiž nemají kompletní skladbu aminokyselin, je tedy lepší je doplnit živočišnou bílkovinou. Čočky je samozřejmě možné dát více (přece jenom na oběd je to málo), ale já si nechala místo na větší svačinu:D
A jak vaříte červenou čočku vy? Těším se na inspiraci:)!
PS: Já se chystám brzy vyzkoušet ještě polévku od Kim, vypadá úžasně!

14 komentářů:

  1. Červenou čočku jsem ještě nikdy neměla, ale tento recept vypadá skvěle - kde se dá koupit? Nevybavuji si, že bych ji někde v Albertu viděla...

    OdpovědětVymazat
  2. No joooo .))) Já na sladké moc nejsem a po ránu mi ovesné kaše ani muslli nijak zvlášt nejedou...ani nikdy jindy...tak když už si můžu namíchat, co chci,a by mi to chutnalo, tak at to aspon stojí za to! .D

    OdpovědětVymazat
  3. Zo strukovín mám najradšej šošovicu, ale červenú som ešte nemala. Tvoj recept vyzerá chutne, hlavne zaujímavá kombinácia s cukinou :)

    OdpovědětVymazat
  4. To vypadá skvěle! Já mám červenou čočku moc ráda, nejčastěji dělám kaši nebo polévku :) Kaši připravuji tak, že červenou čočku povařím ve vodě s mrkví a pak vše pomixuji ponorným mixérem (abych dosáhla kašovité konzistence je někdy třeba odlít přebytečnou vodu, jinak z toho je rázem polívka :D ) a dokořením dle chuti. Pro jemnější chuť lze přilít smetanu - to ale není moc dietní, tak tam občas kápnu trochu mléka, občas nic :) Většinou si k ní dělám vajíčko, přikousnu kyselý okurek a občas chléb :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem červenou čočku ještě nikdy nejedla. Celkově luštěniny moc nemusím, protože mi pak jenom bublá ve střevech :D Ale u Kim mě právě zaujala ta polévka a teď ty ještě s touhle variantou.. No záložky s recepty nestačím realizovat! :D
    Vydržet s cvičením, to vydržím, neumím si představit, že přestanu cvičit. Ale včera na mě zapůsobila smutná nálada z toho, že jsem nic nedokázala za ten rok.

    OdpovědětVymazat
  6. Díky za komentář .))) ještě je co zlepšovat, ale cítím se mnohem lépe, hodně se mi taky líbí, že váha se nepohla, i když výsledky toho trochu cvičení a lepšího jídla jsou vidět .)) Měřím 165, teda to tvrdím, budu mít asi 164 nebo tak, prostě jsem prcek .)))

    OdpovědětVymazat
  7. A kolik ty vlastně vážíš? Nebo hubneš vůbec? .)) Já bych se ráda dostala na 50kg, které jsem vážila cca od 12 - 19, pak jsme hodně přibrala, ale nemám pocit, že nějak potřebně (jako že by mi třeba vyrostla prsa nebo boky), tak to směřuju zpátky k váze, na kterou jsme zvyklá a ve které je mi dobře .) ale není to podmínkou..strašně moc chci začít cvičit a tak hrozně moc mi to nejde .///

    OdpovědětVymazat
  8. Na fotce to vypadá skvěle (cuketu totiž miluju!) akorát nemám ráda čočku :-/

    OdpovědětVymazat
  9. To vypadá přímo fantasticky! Určitě zkusím! :) Jinak červenou čočku přímo miluji, mohla bych ji jíst skoro každý den :D

    OdpovědětVymazat
  10. Mňam, mňam, čočku považuji od včerejška už taky za svoji stálici :D

    OdpovědětVymazat
  11. Páni, to vypadá lahodně!;)
    S červenou čočkou tedy vůbec zkušenosti nemám, ale asi bych ji měla koupit. A to ti takováhle jakoby kaše vznikne úplně sama jen v té vodě?:)

    OdpovědětVymazat
  12. Vyzerá to fantasticky :-))) A úplne jednoduchá príprava. Ja sa šošovici vyhýbam hlavne kvôli tomu, že som si vždy myslala, aké to musí byť komplikované, pripraviť ju..ale presvedčila si ma práve a opaku..A tie ingediencie?! Veď tam dokopy nič nejde :-D Perfektné :-)))

    OdpovědětVymazat
  13. Můžu se zeptat z jaké červené čočky jsi to vařila? Z loupané a půlené nebo z obyčejné? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se za zdržení odpovědi - vařila jsem to z loupané a myslím, že byla půlená. Ale řekla bych, že je to vcelku jedno, vždycky jsem vzala levnější balení a rozdíl jsem nepozorovala:)

      Vymazat

Ráda si přečtu Váš názor:)! Díky za komentář, případnou odpověď najdete opět zde. Sofie