sobota 23. června 2012

Hubnutí a psychika - O velkorysosti

Vítám vás:)
Jsem zvyklá neustále něco číst (kamarádka tomu říká "polykač písmenek":)) a tak když se mi do rukou dostala kniha Myslete velkoryse od Davida J. Schwartze, pustila jsem se i do ní. Knížky o seberozvíjení mám ráda, ale co nemusím je americký styl "můžete být, čím chcete", proto takové publikace beru s rezervou. Zatím jsem někde v polovině, ale pár myšlenek o velkorystosti mne už upoutalo a dokonce by se daly skvěle vztáhnout i k hubnutí:)

Reálné je jen to, co považujete za možné vy
Začala bych uprostřed knihy, kdy autor vypráví o cvičení, které provádí na svých školících kurzech. Zeptá se zúčastněných, kdo z nich "považuje za možné, že by byla v příštích 30 letech odstraněna vězení". Otázku zopakuje a dle očekávání sklízí vlnu námitek - před lupiči a vrahy musíme být chránění, jejich počet by měl naopak být navýšen. Když se skupina utiší, řekne jim, že mu dali důvody, proč jejich odstranění není reálné - nyní jim dává pár minut a prosí, aby usilovně věřili tomu, že vězení odstraněna být mohou.
Zeptá se tedy znovu, jaké kroky je třeba realizovat?
A nápady se postupně objevují: větší důraz na prevenci, lepší sociální programy pro ekonomicky slabé, vybudování center pro návrat vězňů do společnosti...
Tatáž skupina ukázala, že možnosti zde jsou.
Co si z toho můžeme vzít: Neříkejte si, že nezhubnete, protože máte málo času/peněz/discpilíny... ale zkuste vymyslet konkrétní způsoby, jak vaši snahu zhubnout realizujete. U mě je to jednoduché - ve verzi "nezhubnu a když už, pěknou postavu si neudržím" jsem příliš dlouho v práci, nestíhám nakupovat a chystat svačiny dopředu je strašně zdlouhavé, zelenina je drahá... Ve verzi "já to zvládnu!" jsem ráda, že v sedm už jsem doma a stihnu cvičit aspoň půl hodinky, ve volných dnech pak déle, svačinky jsem si vymyslela na přípravu nejméně náročné, obědy vařím na dva dny a k nákupům mnohdy angažuji i milého:)
Trik navíc: Pravidelně (třeba vždy v neděli) se ptejte samy sebe, co můžete pro zlepšení své postavy a příjemného pocitu ze sebe sama udělat. Sepište si seznam toho, co pro své hubnutí děláte nyní a co byste chtěly zlepšit a věřte tomu, že nápady se dostaví samy!

Neupínejte se na negativní zkušenosti
Zajímavý poznatek: Víte, proč se tvůrci reklam v posledních letech snaží, aby jejich reklamy byly milé, hezké a veselé až vtipné? Lidská mysl funguje totiž tak, že negativní zážitky a myšlenky sama nevyvolává a má tendence je zapomínat, oproti tomu příjemné prožitky se lépe usazují v naší paměti. Není tedy těžké zapomenout na věci, které si nebudeme sami připomínat.
K tomu se vztahuje i fakt, že současné psychické rozpoložení může ovlivnit i naše vzpomínky. Známe to všechny, něco se nám nepodaří a už si říkáme, že se nám to vlastně nedařilo nikdy a nemáme šanci to změnit - a nebo ještě lepší, drahá polovička vás naštve a vy hned víte, že to dělá "pokaždé":) Ve chvíli, kdy si o průměrném dni řeknete, že za nic nestál, víte, že to tak je - mysl vám nabídne spousty důkazů, že máte pravdu. Ve chvíli, kdy si pomyslíte, že dnešek byl skvělý, opět vám vaše myšlenky ukážou, že tomu tak vážně bylo - která varianta je lepší?
Co si z toho můžeme vzít: Nesplnění našich předsevzetí neznamená, že už je vše špatně a nic nemá cenu. Mělo by to spíše být impulsem, který nás přiměje hledat lepší řešení. Takže když děláte vše proto, aby se vám postava změnila k vaší spokojenosti a přesto přiberete nebo se cítíte nespokojené, to poslední, co máte udělat, je obviňovat se. Naopak je třeba hledat motivaci a dívat se, co ještě můžete zlepšit.
A já opět můžu mluvit ze své zkušenosti - v 17 letech se mi váha díky přejídání a jejich kompenzaci dietami hýbala i o 5 kg během týdne a já se nesnášela za to, že neumím jíst normálně. Vzhledem k tomu, že s jídlem je člověk v kontaktu s jídlem neustále, nějak jsem to vyřešit prostě musela. Stále ještě nejím úplně vyrovnaně, ale oproti předchozí době je to obrovský pokrok. A snažím se vám jít příkladem:), minulý týden se mi nevydařil, musela jsem tedy opět vymyslet něco nového, jinak bych se z toho opět vyhrabávala dlouho - na internetu jsem hledala knížky o přejídání, zvýšila příjem energie, více o sobě přemýšlím a cítím, že jsem udělala další krok správným směrem.
Trik navíc: Každý večer se pochvalte. Poděkujte si za pěkně prožitý den, kdy jste se snažily a připomeňte si příjemné okamžiky. Zároveň se těšte na den další a vykreslete si jej v pozitivním duchu.

A toto stačí stručně:
Jste tím, za koho se považujete
Co si z toho můžeme vzít: Jestliže vy samy o sobě uvažujete jako o neúspěšné, úspěch vás bohužel nepotká a pokud ano, budete jej pokládat jen za náhodu. Jste tím, o kom samy sebe přesvědčíte, že jste:)

5 komentářů:

  1. Člověk dokáže jen to, co sám sobě povolí, viď?

    OdpovědětVymazat
  2. ano ano a o tom je celý život. a pořád dokola :)

    OdpovědětVymazat
  3. Přesně takový článek jsem si teď potřebovala přečíst.Moc mě to nakoplo.Děkuju,moc ti fandím..

    OdpovědětVymazat
  4. Opravdu super článek. Jsem ráda, že se s námi dělíš o postřehy z různých knih. A hlavně s těmi, které zapadají do běžného života :)

    OdpovědětVymazat
  5. pěkný článek :-) Ta poslední část mi připomněla tohle video http://www.youtube.com/watch?v=LNvExTsM2Xg

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu Váš názor:)! Díky za komentář, případnou odpověď najdete opět zde. Sofie