pondělí 4. června 2012

Jak se hubne u sedavého zaměstnání


Loni na podzim jsem poprvé nastoupila na plný úvazek do zaměstnání, kde jsem opravdu celou dobu seděla. Přestože jsem nějaké preventivní kroky provedla, během tří měsíců jsem nenápadně přibrala 3 kila! Před pár týdny jsem opět nastoupila do 100% sedavé práce a protože jsem už byla odhodlaná do léta zhubnout a zpevnit postavu, věděla jsem, že tentokrát kila navíc nemají absolutní šanci. A musím říct, že zatím si vedu dobřeJ!

Zrovna včera jsem vytáhla kalhoty, které jsem nosila do předchozí práce a byly mi výrazně velké. Vedlo mě to k zamyšlení nad tím, co se změnilo. Nechci tady rozepisovat nejbanálnější rady, které najdete na každém sebehloupějším serveru pro ženy, ale spíše je to shrnutí v bodech. A třeba vás inspiruji!

U mě je základem:

  • Kvalitní snídaně – vyvážená, po které nebudete mít hned hlad
  • Krabičky – do práce s sebou tahám 3-4 jídla, která jím zhruba v tříhodinových intervalech a pokryjí mi tak dobu od snídaně do večeře + navíc i:
  • Záložní svačinky – pro případ zdržení či náhlého hladu (to když mi připravené jídlo nestačí), já s sebou nosím třeba:
    • proteinové tyčinky z DM
    • uzavíratelný sáček s mandlemi a semínky
    • knackebroty + vždy a všude lžičku, abych si v nejhorším mohla koupit bílý jogurt nebo cottage (často se mi stává, že v malé večerce či pekárně nemají čistý kefír, jen ochucený=oslazený a ty už mají podstatně více kJ, proto volím raději bílý jogurt)
    • v poslední době i skleničku od přesnídávky, kde mám nasypaný proteinový prášek – v případě hladu doliji vodou, utěsním víčko, protřepu a proteinový nápoj je na světě
  • Pitný režim – samozřejmostí je alespoň 1,5l vody denně, mně se navíc osvědčilo s sebou brát termosku se zeleným čajem, čajem maté či čajem pu-erh, které prý zrychlují metabolismus a dodávají mi alespoň nějakou energiiJ - navíc pravidelným popíjením teplého nápoje se odsune pocit hladu a to se více než hodí
  • Pohyb kdy-ko-liv je to možné – vyběhnout schody,  zajít pěšky, kde je potřeba, řešit věci osobně a ne mailem…a jak už jsem psala dříve, když nestíhám, volím po návratu z práce tabatu nebo si jdu na chvilku zaskákat přes švihadlo
  • Plánování fyzické aktivity je třeba odstranit překážky, které by vám váš plán mohly zmařit  a už předem s pohybem počítat – když vím, že večer kvůli jiným povinnostem nestihnu cvičit, ač bych měla, obuji si ten den tenisky a cestou z práce jdu alespoň kousek pěšky - a naopak když vím, že ten den čas mám, vezmu si s sebou další větší svačinu, kterou si dám ještě před odchodem z práce, ať nemám při cvičení hlad (a taky kafe, ať vůbec zvládnu podat odpovídající výkon...:))
U zaměstnaných a zaneprázdněných lidí je obzvláště důležitý správně sestavený jídelníček, protože když není čas „hříchy“ vycvičit, nemělo by k nim docházet. Já to řeším tak, že zdravé snídaně a svačiny si dělám tak, jak jsem byla zvyklá, ale už u oběda zmenším přílohy a po zbytek dne jím zejména zeleninu s bílkovinami - napsané to vypadá krutě, ve skutečnosti si vcelku dopřávámJ, na svačinu zeleninový salát se sýrem a na večeři zeleninu dušenou, pečenou, mixovanou (miluji brokolicový krém!) se šunkou, tuňákem, cottage …
Ale pravdou je, že až budu váhu udržovat, určitě budu zeleninu volit v menší míře.

A jaké jsou vaše tipy?

7 komentářů:

  1. Dokonalé zásady :) Taky vzpomínám, jak jsem ještě chodila do školy, měla jsem lžičku v tašce pořád :D Moje spolusedící žije stejným zdravým stylem jako já, takže když se občas stalo, že jedna z nás lžičku neměla, tak ji měla ta druhá :D Jo prostě jogurty, tvarohy, cottage, salátky...na svačinu ideální, ale bez lžičky nepraktické :D A líbí se mi ten tvůj nápad s proteinovým nápojem. To mě nenapadlo, spíš by mě napadlo udělat ho rovnou předem doma a dát do bandasky. Takhle je to praktičtější, takže to tak v případě potřeby taky budu v budoucnu praktikovat :) Teďkom jsem skoro celé dny doma, takže není problém si připravit jídlo a kdykoliv si zacvičit. Pokud mi ale (doufejme!) výjde nějaká ta brigáda, tak budu zase taky krabičkovat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu, vážím si toho:)!
      Nebudu přehánět, když napíšu, že lžička je nedílnou součástí všech mých batohů a kabelek:D Předem do bandasky jsem si jej míchala také (vanilkový s mlíčkem na odpolední svačinu, mňam mňam:)), ale četla jsem, že by neměl být umíchaný příliš dlouho (hodinku jo, ale půl dne už ne), takže to teď praktikuji takto. Samozřejmě bandaska je lehčí, přesnídávková sklenička je zase menší, momentálně potřebuji v zavazadlech ušetřit hlavně objem:)
      A brigáda ti vyjde zcela jistě, maturita se samými jedničkami, do toho jsi cílevědomá a zodpovědná (...co člověk nevyčte z jídelníčků:D) - poperou se o tebe:)!

      Vymazat
  2. Ahoj, musím ti pochválit blog, zatím jsem stihla přečíst jen pár článků, ale nevydržela jsem s chválou počkat do konce - jídelníčky jsou naprosto úžasné - zvlášť mexické jáhly, mexickou kuchyni miluju, takže tvůj recept s notnou dávkou chilli určitě brzo vyzkouším. Dále cheesecake - dojetím mi i slza ukápla. Můj zamilovaný dezert, který jsem si ve Starbucks dopřávala hříšně často - a ty jsi přišla se zdravou verzí!
    Opravdu se skvěle držíš, obdivuju tě. A tvůj článek o sedavém zaměstnání oceňuji, tvé tipy určitě vyzkouším. I když nakonec se budu ucházet o místo letušky, takže moc neposedím, větší vrásky mi dělá nepravidelný režim. Aspoň si můžem vyměnit zkušenosti a vychytávky:) Joo a taky jsem moc ráda, že se našel další cvok s tabatou:-D
    Jitulin z omlázka:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitulínku, co na to říct - MOC děkuji za slova chvály:)! Vážím si toho. Původně jsem chtěla jen tak autisticky spisovat své jídelníčky, ať je vidím černé na bílém (..na růžovém:)) a nesvádí mě to k přejídání, kterého jsem se ještě 100% nezbavila. Ale blogování se mi zalíbilo a říkám si, že za ty roky už mám vcelku promyšlené metody a znám vychytávky, které by mohly pomoci i ostatním - hlavně ať se proboha nemnoží jídelníčky "snídani jsem nestihla, oběd jogurt a večer už se nejí"...:D!
      A na článek s nepravidelným režimem zkusím časem taky něco vymyslet:D

      Ještě jednou děkuji - a tobě, Fitnessgirl, také!:-*

      Vymazat
  3. Jídelníčky jsou super, ale daleko více oceňuji chytrý přístup k hubnutí...a konečně i k celému životu kočko.Jsi PROSTĚ SKVĚLÁ.
    Strašně vám závidím to super cvičení, já mám bohužel bypass, takže jsem omezená, tabatu bych dala a vydýchla naposled, nehledě na to mé koleno.Nicméně denně chodím cca 5 km pěšo a cvičím takové to posilování typu Hanka Kynychová atd.
    Jen tak dál A., těším se na další a mám blog na liště.
    Lauritta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lauritto, použiji klišé, ale moc mě to zahřálo "u srdíčka". Říkám to proto, že Ty tam máš bypass, já jsem po jeho operaci - holt jsem se narodila ne úplně povedená:), takže tabatu a asi i všechno ostatní jedu pomaleji, po svém. Dřív bych tomu sama nevěřila, ale cvičením se mi úžasně zlepšila kondice, takže zvládám hodně. A co se rozumného hubnutí týče, byly doby, kdy mi to nerozumné hodně kazilo život. Teď už mám závazky (dva kocurci, dohromady 6 nohou:)) a bylo potřeba změnit přístup - jsem moc ráda, že se mi to daří. A ty musíš být také skvělá a statečná ženská, myslela jsem si to vždycky:)!

      PS, ad srdíčko: Když jsem byla mladší, skákala jsem přes švihadlo stylem "půl minuty skáču, půl minuty vydýchávám" - a hele ho, on to přitom intervalový trénink:D!

      Vymazat
  4. Tak už jsem pravidelným čtenářem.

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu Váš názor:)! Díky za komentář, případnou odpověď najdete opět zde. Sofie