sobota 9. června 2012

"Jaký jste metabolický typ?" - "Meta- co?"


Nedávno jsem zjišťovala, kolik má žena při hubnutí přijímat bílkovin tak, aby nejen hubnula, ale zároveň dodávala dostatek živin svalům. Protože jsem došla ke 2g na 1kg tělesné hmostnisti, chtěla jsem vědět, zda to není přece jenom přehnané - odpovědí mi bylo, že záleží i na mém metabolickém typu, který se dá se zjistit jednoduchým testem.

Protože jsem ono slovní spojení nikdy neslyšela (byť jsem si to dokázala odvodit:)), přišel na řadu pan Google. Našla jsem tento článek, na stránkách je zároveň i test. Spolu s výsledkem vám dá test přibližné doporučení.
Může vám vyjít, že jste sacharidový typ (60% sacharidů, 40 % bílkovin + tuků) a smíšený typ (50% sacharidů, 50 % bílkovin + tuků). Mně vyšlo, že jsem proteinový typ spolu s doporučením jíst 70 % bílkovin a tuků + 30 % sacharidů. To se mi zdá ale nadnesené - 70 % bílkovin a tuků je opravdu hodně, navíc by se pak těžko sestavoval jídelníček v souladu s doporučením o množství bílkovin v poměru k váze. Byť se doporučované poměry živin různí, zbylé dva typy už by měly být v pořádku -  např. na stránkách STOB je psáno toto:
Příjem energie u lidí, kteří nemají problémy s nadváhou, by měl být rozvržen zhruba tak, aby 10-15 %  energetického příjmu  tvořily bílkoviny, 55-60 % sacharidy a 25-30 % tuky. U hubnoucích by měl být snížen příjem živočišných tuků a jednoduchých sacharidů a na jejich úkor zvýšen příjem bílkovin, optimální poměr je 30 % bílkovin, 40 % sacharidů a 30 % tuků z celkové energetikcé hodnoty zkonzumovaných potravin.
a my vidíme, že výsledky testu jsou v přijatelném rozmezí.

Pro mne byl test užitečný zejména v tom, že mi potvrdil vhodnost stravování, které jsem si momentálně zvolila (poměru 30:30:40 B:T:S se drží i Zónová dieta) a pak mi ukázal, že nejsem se svým "už uplynuly tři hodiny od posledního jídla a já se musím najíst, jinak budu nervózní!" jediná, když je na to celá kategorie...:)

8 komentářů:

  1. smíšený...já si to myslela :-)...taky sem ráda že nejsem jediná kdo je nepříjemnej jakmile má hlad :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Už v jednom testu mi vyšlo, že jsem smíšený a tento to potvrdil. Myslím, že to i odpovídá :) A s tím, že jsem nervózní, když se nemůžu najíst ve chvíli, kdy potřebuju, jsem na tom úplně stejně :D Nejvíc mě ve výsledcích testu potěšila tato část:

    "Pokud jste odpovídali poctivě, tak vám blahopřeji, protože od této doby nemusíte řešit žádnou dietu a přesto budete mít ideální váhu, spoustu energie a optimální zdraví!"

    Tak doufám, že mi ta ideální váha vydrží už nejlépe doživotně :D

    OdpovědětVymazat
  3. Vyšlo mi to, co Fitness girl, zajímavý článek i test .)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc díky za článek - přesně takový test jsem už pár dní hledala! Vyšel mi také smíšený typ :) Taky jsem nervózní, když se nemůžu najíst přesně v 9hod., 12, 15, 18 a 21 :-D

    OdpovědětVymazat
  5. jsem taky smíšený...vyšlo vůbec někomu něco jinýho?:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyšlo, já jsem proteinový - to je tím, že u otázek "Jaký máte hlad na snídani/oběd/večeři" jsem dávala Velký, velký, velký a svačinky taky musím mít, jídlo je v mém životě VELMI důležité...:D
      Ale vyhovuje mi to, teď se stravuji tím schématem 30:30:40 a jsem spokojená naprosto. Někdy bych si to pečivo na večeři dala, ale jinak mi nic nechybí:)

      Vymazat
  6. Přemýšlela jsem nad tím u chystání krabiček na zítra:) a došla jsem k tomu, že my už jsme naučené jíst zdravě, takže volíme "zdravé" varianty (a ne tučné etc.). Proto může být náš výsledek lehce zkreslený - původně jsme třeba mohly mít jiné chutě, ale naučily jsme se jíst takto.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky sem nad tim u testu přemejšlela...co mam vlastně zaškrtávat jestli to jak to je teď nebo jak to bylo předtim...každopádně já taky u všeho dala velký a že je důležité :-D...a dřív bych asi zrovna tohle zaškrtla uplně jinak...

      Vymazat

Ráda si přečtu Váš názor:)! Díky za komentář, případnou odpověď najdete opět zde. Sofie