úterý 5. června 2012

Pár tipů, jak jíst lépe tak, aby nám to nevadilo:)

Na stránkách Cut and Jacked jsem včera jsem narazila na skvělý článek s tipy, jak zlepšit stravování pomocí psychiky. Článek nepřináší vyloženě nové informace, ale přesto mě opravdu nadchnul a protože je poměrně dlouhý (a navíc v angličtině), rozhodla jsem se jej volně přepsat - některé body jsem zkombinovala, k některým dopsala své postřehy. Když nad tím přemýšlím, z původního článku nakonec mnoho nezbylo:) Nuže...






1. Stanovte si cíle
Ideální je říct si na začátku, čeho byste chtěli dosáhnout v krátkém, středním a dlouhodobém časovém horizontu. Dejte si ale realistické cíle! Dále si sepište, co byste chtěli na svém jídelníčku a cvičebních návycích změnit a buďte konkrétní – „Sníst dvě misky zeleniny denně, vypít 2 litry vody a cvičit 4x týdně“ je mnohem lepší a více motivující než neurčité „Lépe jíst a více cvičit “. Podstatné také je začít s malými změnami a zařazovat je postupně. A seznam cílů si pak můžete dát někam, kde na něj často uvidíte, jako diskrétní úložiště mě napadá noční stolek, záložka do knížky, schovaný soubor v notebooku…
Až splníte svůj cíl „Za druhý červnový týden udělat 1000 přeskoků přes švihadlo“ (jdeme do tohoJ?), budete mít úžasný pocit a také motivaci dát si další cíl!

2. Ještě k realistickým očekáváním
Při sestavování plánu musíte uvažovat tak, aby pro vás byl splnitelný. Je důležité myslet i na váš rozpočet a také časové možnosti. Třeba já si třeba těžko řeknu, že budu cvičit hodinu denně, když jsem některé dny mimo domov 12 hodin a ve zbylém čase potřebuji i uvařit atd.J  Plán si sestavte tak, aby byl pro vás výzvou, ale byla by škoda se přecenit a snížit tak své odhodlání.

3. Myslete dopředu
Abyste byli úspěšní, musíte předvídat. Tento bod je o jídle, čili – před nákupem si sepište, jaká jídla byste v dalších dnech rádi jedli (myslete i na svačinky), dále se zamyslete, jaké potraviny jsou zdravé a bylo by dobré je zařadit do jídelníčku (dlouho jste nejedli mrkev – tentokrát ji kupte, viděli jste zajímavý recept s cizrnou – zajděte pro ni do zdravé výživy) a alespoň orientačně si zkuste sestavit jídelníček na příštích pár dní. Předejdete tak impulsivním nákupům, které by mohly ohrozit vaši snahu. A než půjdete ven, vezměte si s sebou svačinkuJ!

4. Prospěšnost stereotypu
Snažte se jíst zhruba ve stejnou dobu podobnou denní skladbu jídel. Po krátké době si vaše tělo i psychika zvyknou na pravidelnost a vy už nebudete mít problém s náhlým hladem, chutěmi či dokonce výčitkami. A vydržte, je totiž prokázáno, že po 3 týdnech se z chování stane návyk a pro vás bude tento stereotyp automatickým (jak jsem psala ve svém včerejším jídelníčku, jsem toho důkazemJ).


5. Nebuďte na sebe tvrdí
Nikdo nemá stále 100% skvělý jídelníček. Když se přejíte, vynecháte několik jídel nebo máte pár špatných dní, nevadí to, pokud se vrátíte zpět ke svým návykům. Berte to tak, že jste alespoň tělu ukázali, že „opravdu nedržíte dietu!“ a ono se nemusí bát, že bude mít nedostatek. I přes vaše uklouznutí děláte pro svůj cíl stále více, než jste dělali předtím! 

6. Zpříjemněte si hubnutí a odměňte se
Jíst správně je náročné, chce to odhodlání, čas a disciplínu. Proto je dobré zamyslet se nad tím, jak si můžete sami udělat radost. Co se jídla týče, doporučuji hledat recepty a zkoušet různé nízkokalorické dobroty. Někdy stačí opravdu málo - když si dáte ovoce s jogurtem, je to nuda, když ale dáte jogurt do pěkné misky, na něj ovoce a zalijete to želé, hned máte lákavou svačinku.
Pochvalte se za každý den, kdy se vám podaří mít pěkný jídelníček a povzbuďte se ve dnech, kdy se vám to tak úplně nepovede.

Zda je něco pozitivní či negativní záleží hlavně na vás a vašem pohledu!

8 komentářů:

  1. Jé to sú super triky. Hlavne to posledné, že keď zjem jogurt z téglika a k tomu zrýpem jablko, nepoteší ma to tak ako keď si to dám do misky, jablko nakrájam, pridám škoricu a pod. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Toto bych mnoha slečnám,které blbnou a věří na zázraky, přilepila na zeď u WC, při každé návštěvě by si to zopakovaly a snad by jim došlo, že svaly, které jsme roky zanedbávaly a tuk, který jsme jistě nepřibraly za týden, stěží shodíme za čtrnáct dní či měsíc a vytvarujeme si bříško ala Jillian.
    A ještě malá poznámka, jeden zpackaný jídelníček či víkend není duvodem to vzdávat, naopak by to měl být impuls dokázat sám sobě, že to dokážeme.Nemusíme být ultra štíhlé, stačí, když budeme zdravé, zpevněné a spokojené ve svém vlastním těle.

    OdpovědětVymazat
  3. pěkný článek:) bohužel ne všichni berou hubnutí takhle rozumně:/

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkný a hlavně pravdivý článek. Všechno sedí a málokdo se tím řídí, i když sama občas něco porušuju, ale vím, že je to šatně :D
    Píšu ho hlavně pro lidi spíš, protože svoje soukromé poznámky si zapisuju do wordu i s jídelníčkem. Takže proto mě to naštvalo.

    OdpovědětVymazat
  5. Pravda pravdoucí. Hlavně o těch plánech na cvičení. Ráda bych si dala cvičení (mám ráda Jillian) každý den, ale málokdy jsem večer doma. Mým koníčkem je kultura, mám kamarády a po práci většinou nějaký program. O víkendech nebývám doma. Takže cvičení mi vyjde tak dvakrát, třikrát týdně a to je málo.:-( (na tabaku zatím nemám :-)).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Anonymko:), úplně to chápu, je těžké si vyhradit čas na cvičení, když má člověk spousty jiných aktivit. Ale co se tabaty týče, mám povzbuzení a radu - člověk při ní má cvičit intenzivně, ale tepová frekvence by na maximu být neměla. Jinými slovy řečeno, nikdo neříká, kolik "cviků" máš za těch 20 vteřin provést, prostě jedeš svým tempem tak, abys cítila, že jsi opravdu zadýchaná a že jediné, co chceš, je skončit:), ale v principu je jedno, jakou rychlostí (v jednotce "dřepy za minutu":)) cvičíš.

      A teď troška motivace - jak už jsem tady nenápadně zmínila, jsem po operaci srdce, čili jsem začínala opravdu v-e-l-m-i zvolna a pořád jedu pomaleji, než ti, kdo jizvu nemají. Ale udělala jsem velký pokrok a jako vedlejší efekt je to, že se mi celkově zlepšila kondice a třeba na výletě na kolech jsem schopna bez problémů držet tempo s ne-kardiaky, o čemž se mi dříve ani nesnilo:)!

      Vymazat
  6. Holky, DĚKUJI vám za komentáře:)! Je pravda, že článek mi zabral dost času (vycházela jsem z anglického originálu a pořád upravovala a upravovala), chtěla jsem, ať je jednoduchý a přitom přínosný. A to je holt náročnější než "Dneska jsem snědla to a to a koupila si nové boty":) a vaše komentáře mi ukazují, že to má smysl!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to má smysl. Ráda si přečtu takhle povedený článek :-)

      Vymazat

Ráda si přečtu Váš názor:)! Díky za komentář, případnou odpověď najdete opět zde. Sofie