sobota 6. října 2012

Dva měsíce


Štěstí nikdy nepřijde k těm, kdo nedokáží ocenit to, co už mají.
A já mám před sebou dva měsíce, kdy se chci hodně, hodně snažit:)!

sobota 22. září 2012

Jak vlastně funguje HIIT - High Intensity Interval Training

Všechny už jsme narazily na nějaký článek o HIIT - nejčastěji v souvislosti s Jillian Michaels, nadšenou chválou na její cvičení a k tomu jakousi letmou zmínku o tom, že je v jejích videích princip HIIT využíván. Chybělo mi ale vysvětlení, jak vlastně HIIT funguje a tak jsem základní fakta o intervalovém tréninku sepsala zde, dnes bych ráda přidala několik faktů z vědeckého hlediska - věřím, že vám budou motivací, proč se do HIIT pustit! Vycházela jsem ze stránek http://www.bodybuilding.com, zejména pak z článku  http://www.bodybuilding.com/fun/ultimate-8-week-hiit-for-fat-burning-program.html.
Srovnání maratonců (na okrajích) a sprinterů (uprostřed) - sami vidíte, jak vypadá postava tvarovaná krátkými náročnými úseky:)

HIIT využívá faktu, že spalování tuku nekončí se závěrem cvičení, ale pokračuje i po něm. Pokus na krysách:) ukázal, že ty, které „cvičily“ na 80-90 % jejich maximální tepové frekvence ztratily mnohem více tělesného tuku, než ty, jejichž srdeční frekvence dosahovala 60-70 % jejich maxima. Totéž pak prokázaly i mnohé studie lidských výkonů. V roce 1994 proběhla studie v kanadském Quebecu, kde byly srovnávány dvě skupiny – první cvičila patnáctitýdenní HIIT program, druhá dvacetitýdenní program „jednorychlostního“ kardio cvičení. I přes pětitýdenní rozdíl ztratili členové první skupiny podstatně více tělesného tuku, než ti ze skupiny druhé a to i přesto, že při druhém způsobu cvičení spálil průměrný cvičenec celkem o 15 000 kcal více než průměrný člen HIIT skupiny. 

HIIT cvičení totiž ovlivňuje tělo mnoha různými způsoby, kterými se zvyšuje spalování tuků. Oproti „jednorychlostnímu“ cvičení přiměje naše tělo spotřebovávat více kalorií i po tréninku (zejména v prvních 24 hodinách) a to zhruba o 10 %. Vzhledem k tomu, že váš bazální metabolismus je rozhodně více než 1000 kcal, můžete si být jisti, že za vás HIIT spálí minimálně 100 kcal navíc, i když odpočíváte a pokud jej zařadíte 3x týdně, spálíte tímto vedlejším efektem minimálně 300 kcal, což se vyrovná půlhodině intenzivního cvičení a vy si tedy ušetříte jedno poskakovaní video s Jillian:)

A dále: svaly spotřebovávají energii a už jen to, že máme svalovou hmotu, zvyšuje náš bazální metabolismus a to i během odpočinku. HIIT pak zajišťuje, že svalová vlákna jedinců, kteří HIIT cvičí, zvládají lépe oxidaci tuků. HIIT je odpovědný za zvýšení množství určitých svalových bílkovin, které dostávají tuk do mitochondrií, kde je tuk zpracováván jako palivo – což znamená, že čím více těchto proteinů máme, tím víc tuku může být spáleno během cvičení a i při odpočinku.

Nyní něco ke svalové hmotě. Dlouhotrvající tělesná námaha, jako např. běh maratonu, může způsobit svalový katabolismus – tělo bere energii ze svalů, čímž je spotřebovává a my o ně tím přicházíme. Tento katabolismus může trvat až 7 dní od skončení aktivity, HIIT trénink na druhé straně neničí svalovou hmotu, naopak, při správné suplementaci podporuje svalový růst, bez ohledu na posilovací program. Navíc oproti běžnému „jednorychlostnímu“ cvičení zvyšuje produkci testosteronu (u mužů samozřejmě podstatně více než u ženJ), čím opět napomáhá k růstu svalů a tím i pěkně tvarované postavě!

A posledním zajímavým faktem, který bych chtěla zmínit, že psychický aspekt – sami si zodpovězte, zda je pro vás příjemnější myšlenka, že teď pojedete skoro hodinu na rotopedu, nebo ta, že v celou začnete a o půl už jste ve sprše…:)

A jak by měl vypadat osmitýdenní HIIT program? Cvičení se věnujte zhruba 2-3x týdně, samozřejmě ale záleží na vašem celkovém cvičebním plánu (určitě je vhodné tuto sestavu doplnit i lehčím posilováním a cvičením s vlastní vahou).
Fáze 1 (1:4): Týden 1-2
  • 15 sekund: Cvičení ve vysoké intenzitě
  • 60 sekund: Odpočinek nebo cvičení v nízké intenzitě
Opakujte 11x, na závěr si dejte 15 sekund intenzivní "nálože"

Celkový čas: 14 minut

Fáze 2 (1:2): Týden 3-4
  • 30  sekund: Cvičení ve vysoké intenzitě
  • 60  sekund: Odpočinek nebo cvičení v nízké intenzitě
Opakujte 11x, na závěr si dejte 30 sekund intenzivní "nálože" 

Celkový čas : 17 minut

Fáze 3 (1:1): Týden 5-6
  • 30 sekund: Cvičení ve vysoké intenzitě
  • 30 sekund: Odpočinek nebo cvičení v nízké intenzitě
Opakujte 12x, na závěr si dejte 30 sekund intenzivní "nálože"  

Celkový čas: 12.5 minut

Fáze 4 (2:1): Týden 7-8
  • 30 sekund: Cvičení ve vysoké intenzitě
  • 15 sekund:  Odpočinek nebo cvičení v nízké intenzitě
Opakujte 26x, na závěr si dejte 30 sekund intenzivní "nálože"   

Celkový čas: 20 minut

Doufám, že jste se v článku dozvěděli něco nového a pokud by vás zajímalo cokoliv dalšího, budu ráda, když mi napíšete!
Krásnou sobotu přeji,
Sofie

pátek 21. září 2012

Jak jsem se bavila: Banánový dort s karamelovým krémem a šlehačkou + Triple chocolate mousse cake

Pěkný dej přeji!
V posledních dnech jsem měla o zábavu postaráno. Narozeniny přítele, oslava výročí s mými rodiči... úklid, příprava, nákupy. A taky si to zasloužilo dort  - tedy dva. Alespoň částečně můžete výsledky mého snažení vidět na fotkách.
Banánový dort s karamelovým krémem
http://www.apetitonline.cz/recepty/602-genialni-dort.html 
karamelovo-banánová varianta se špaldovou moukou:)

...a na řezu - zespodu korpus s mixovanými banány, trocha šlehačky, kolečka banánů,
krém z karamelového salka, šlehačka, korpus, ozdoba (šlehačka + krém)
A další krasavec:
Triple chocolate mousse cake - naturalistické foto:)
http://vareni.ritta.cz/moucniky/dorty/trojity-cokoladovo-penovy-dort-triple-chocolate-mousse-cake/ 


Zespodu: Pečená čoko pěna, krém a la pařížská šlehačka,
světlý krém z bílé čokolády, šlehačky a želatiny (ano přešlehaný)
Takto vypadají podařenější verze, ehm:D
Tipuji, že jen při výrobě a koštování jsem přibrala dvě kila, ale byly výtečné!
Nuže, zpět k zelenince. A zítra bude článek o HIIT:)
Mějte se krásně,
Sofie

pondělí 17. září 2012

15. a 16. 9.+ 100 ČTENÁŘŮ!

Vítejte!
Tentokrát přidávám oba víkendové jídelníčky:
Sobota:
6:50 - ovesná kaše s dýňovým pyré, brusinkami a Hollandií
10:30 - tvaroh se švestkami a novým kořením
14:00 - hrách s hemenexem (plátek 95% šunky, vajíčko, smaženo bez tuku)
18:15 - jablko, pekingské zelí s kostičkami eidamu
20:15 - lečo (dušené papriky a rajčata) smíchané se 100g cottage

Neděle:
6:50 - ovesná kaše s dušenými švestkami a bílým jogurtem + kousnutí likérové špičky (kterou mi přinesl milý, takže jsem alespoň zkusit musela:))
12:35 - hrách s hemenexem (2 kolečka 95% šunky - asi 70g, vajíčko) a papriky
15:45 - podmáslí, kiwi
19:45 - brokolicový krém (cca 400g) se 100g cottage a eidamem
Jídelníčky - menší než obvykle, ale i takové dny jsou, kdy na jídlo není chuť a nálada. Navíc jsem nijak netrpěla (snad až před spaním jsem v sobotu hlad přelstila mátovým čajem). Snažím se vsugerovat si, že jídlo pro mě není tak důležité a daří se to, protože pokud se na něj budu stále soustředit, svých potíží se těžko zbavím. Jím tehdy, kdy mám hlad a tolik, kolik potřebuji, uvidíme, jak mi to půjde nadále. Chtěla bych (konečně!) přidat cvičení, ale od srpna jsem pořád nějak nemocná - nejdříve m. m., pak lehké nachlazení, které s drahým sdílíme:), ale snad už to bude lepší.

A nyní to hlavní:

UŽ JE VÁS TADY 100, KTERÉ MĚ PRAVIDELNĚ SLEDUJETE!

(Momentálně dokonce 101!)
Velice vám všem děkuji za přízeň, moc si toho vážím - kdo by to byl řekl, že z blogu, který jsem na sklonku května založila, aby mi čas v práci rychleji utíkal, se stane stránka, která bude mít tolik příznivců...:) Ještě jednou holky děkuji a budu se i nadále snažit, aby pro vás byly články přínosné. Již brzy se dočtete o tom, jak HIIT pomáhá spalovat a co všechno o něm zjistily různé studie, jaké potraviny pozitivně působí na vaši imunitu, přidám recept na krůtí gyros  a zdravou margotkovou buchtu... je toho dost, opravdu si dávám záležet na tom, aby se vám vyplatilo můj blog číst:D
Moc vás zdravím a přeji krásný začátek týdne,
Sofie

neděle 16. září 2012

Dieta levně - jak nakupovat dietní a levná jídla

Zdravím vás! 
Dnes zde dávám článek, k jehož sepsání jsem se hecovala už nějakou dobu , jen jsem pořád neměla jasnější schéma. Včera jsem narazila na tento odkaz a bylo rozhodnuto. Můj příspěvek z něj vychází, rozhodně to není jen překlad, ale v ledasčem jej redukuje (některé tipy mi přišly zbytečné) a převážně bohatě doplňuje. Těm, kteří jsou věci znalí bude článek spíše jen připomenutím, ale i tak - dámy a pánové, pár tipů

Jak nakupovat dietně a levně

K tomu, abyste tuk nahradily svalovou hmotou, potřebujete spousty zdravého jídla. Bílkoviny k vytvoření a udržení svalů, sacharidy k dodání energie, ovoce a zeleninu kvůli vitamínům, minerálům a vlákině, vodu k hydrataci a zdravé tuky, které vám ve shazování tuků pomohou. Následující tipy vám poradí, jak jídlo vybírat a ušetřit.

1. Kupujte jídlo v jeho původní verzi, chemicky nezpracované
Je levnější a obsahuje více živin, navíc máte plnou kontrolu nad tím, co jíte. Než odtučněný ovocný jogurt plný umělých sladidel a škrobu, volte raději jogurt s 3 % tuku a ovocem jej doplňte sami. Místo míchaných salátů si předem připravte vlastní. Kupovanou instantní omáčku nahraďte domácí, zjistíte, že jejich příprava je jen o pár minut delší. Místo továrně zpracovaného musli si připravte vlastní. Učte si vařit (z kuchařek a internetu, podle hesla „kdo umí číst, umí vařit“) a postupně zjistíte, že vaše vlastní jídlo vás více těší a je mnohem lepší a levnější, než kupované!

2. Zaměřte se na levné zdroje bílkovin
Měli byste přijímat alespoň 1g proteinů na kilogram vaší hmotnosti, pro získání svalů i více. Navíc bílkoviny v jídle pomáhají spalovat tuk a to tím, že k jejich zpracování musí tělo vydat více energie než u jiných jídel. Ale steaky a lososa si můžete nechat na výjimečné příležitosti:) – zařaďte do svého jídelníčku vejce (klidně i několikrát týdně, mají jedny z nejkvalitnějších proteinů a nebojte se ani žloutků, tuk z něj je zdravý!), mléko, uzenou makrelu, tuňáka, mražená kuřecí prsa, cottage sýr, tvarůžky a třeba i ovesné vločky či pár mandlí vám pár gramů bílkovin hodí…

3. Nebojte se mražené zeleniny a ani konzerv
Zvláště v zimě, kdy je zelenina drahá, je dobré se zaměřit na mraženou zeleninu, kterou můžete využít jakkoliv. Je levnější a kdykoliv v pohotovosti. Stejně tak konzervy - osobně dám přednost konzervě rajčat ve vlastní šťávě, která byly zpracována šetrně, než dováženým nedozrálým oranžovým chudinkám, kterými nás zásobují hypermarkety.

4. Dejte šanci levným značkám
Zejména u základních potravin, jako jsou rýže, těstoviny, mléka, vajíčka, mražená zelenina atd. kupujte výrobky tzv. privátních značek marketů – rozdíl v chuti bývá minimální, úspora markantní a často zjistíte, že výrobce je stejný, jen etiketa jiná. Markety nemusejí platit za reklamu, vývoj výrobku, řvavé a nápadné balení…
Tip: Lidl – jeho výrobky mají většinou nejlepší cenu a skvělou kvalitu, o chuti ani nemluvě (jeden příklad za všechny: kupovala jsem cottage Madeta, 150g balení okolo 23 Kč a byla jsem nadšená, když jsem jej sehnala o tři koruny levněji – v Lidlu kupuji cottage zn. Pilos, 200g za 15,90, chuť výborná a neobsahuje konzervační látky). Větší nákupy pořizuji už jen tam:)

5. Kupujte ve velkém, zvláště když jsou slevy
Dívejte se na velikost a cenu výrobků v jednotlivých baleních, často jsou ta větší levnější a pokud se nejedná o extra dobrotu, která by nemusela vydržetJ, ale třeba těstoviny či jogurt, není důvod přeplácet za víc obalů.
Alespoň občas projděte stránku http://www.iletaky.cz/ a podívejte se, jaká je nabídka obchodů ve vašem okolí. Najdete-li výhodnou akci, zvláště na trvanlivé výrobky, vyplatí se obchod navštívit a udělat zásoby – mimochodem takto se dá řešit i toaletní papír, zubní pasty a další kosmetické či čisticí přípravky (toaletní papír či sprchové gely jsem mimo akci nekoupila ani nepamatuji a i prodejci si stěžují, že to tak Češi dělají, ale jak se říká, hloupý je, kdo dává, hloupější, kdo nebere...).
Na druhé straně…

6. Nenakupujte v mnoha obchodech
…zjistila jsem, že je nutné být obezřetný při shánění jednotlivých položek v několika marketech, protože člověk pak zbytečně nabere to, co nepotřebuje a celá naše výprava tím ztrácí smysl:)
Základní potraviny nakupuji v Lidlu a zhruba jednou za dva týdny zajdu do jiného obchodu, nakoupit to, co v malém Lidlu nemají – obchod vybírám podle akcí, které zrovna probíhají, v našem městě jsou vcelku po kupě.
Výjimku bych každopádně udělila prodejnám zdravé výživy. Těch obejděte více, abyste zjistili, kde je sortiment nejlevnější (přiznejme si, když šetříte, nepotřebujete biojáhly za 45 Kč za půl kila, stačí jáhly běžné za poloviční cenu) a kromě marketu do ní čas od času zajděte pro zásobu celozrnných obilovin, rýže natural (půlkilový balíček mě vyjde na 20 Kč, což je ve srovnání s bílou rýží dost, ale protože ji mám na alespoň 6 obědů, cena na porci vyjde velmi levně), celozrnných těstovin (stejný případ jako rýže, já upřednostňuji žitné a špaldové), celozrnných mouk (opět doporučuji žitnou a hlavně špaldovou, z té dělám všechnoJ) a dalších zdravých potravin.

7. Využijte sezónního ovoce a zeleniny
To, co právě roste, je levnější. V létě drobné ovoce, na podzim jablka a dýně, v zimě kořenová zelenina… Zatímco v zimě bude kilo cukety stát okolo 35-40 Kč, momentálně se její cena pochybuje od 12 do 20 Kč, s chutí toho využijme. Za pár měsíců budou v našich končinách drahé snad všechny plody, je důležité se tedy zaměřit na ty, které nám vitamíny nabídnou za levný peníz – patří mezi ně mrkev, zelí, červená řepa, celer, cibule… věřím, že receptů vymyslíte spousty!
Praktického průvodce najdete zde – v tabulce si snadno najdete, kdy který druh dozrává. 

8. Kupujte zlevněné maso
Obecně masa moc nejím, řekněme, že k obědu jej mám 2x týdně, k večeři 1-2x (i v podobě konzervy tuňáka či zhruba 60g kvalitní šunky) - důvodů je více, navíc jsem v poslední době četla pár rozhovorů se řezníky, kteří říkají, že masa si lidé neváží a oni sami jej nejedí víc jak 3x za týden, závěr si z toho vyvoďte sami. Každopádně když vidím ve slevě maso, kterému za pár dní končí spotřeba a vypadá v pořádku, ráda jej koupím, abych jej ještě ten den připravila k večeři či k obědu na další den (samozřejmostí je dokonalá tepelná úprava), případně přiberu nějaké i do mrazáku – kvalitní živočišná bílkovina se hodí kdykoliv:)
Na druhé straně bych nikdy nekoupila maso předem naložené do marinády – ta totiž ledacos skryje a to včetně vůně, kterou bychom v mase cítit nechtěli…

9. Stop balené vodě
Je u vás voda z kohoutku chutná? V tom případě není důvod kupovat balenou. Není-li její chuť dobrá, dělejte si ovocný čaj do větší konvice a přes den jej popíjejte. Balená voda stojí na jednom místě, v jedné lahvi, i půl roku a to ve skladu, pak někde, kde na ni svítí slunce… voda z kohoutku neustále protéká, čili máte jistotu vody čerstvé. Doma tedy máme několik minerálek na chuť a i ven s sebou nosím PET láhev, kterou průběžně doplňuji.

10. Vyhněte se impulsivnímu nakupování
Promyslete si, jaký jídelníček chcete v příštích dnech či týdnu mít a jaké suroviny k němu potřebujete – sepište si je na papírek a ten s sebou vezměte na nákup. Dále se před nákupem poctivě najezte, neboť hlad má velké oči a vy byste mohli mít potřebu nakoupit více jídla, než je nutné. 
(Zjišťuji, že když obstará týdenní nákup přítel, utratí obvykle o stokorunu až dvě méně než já – přitom nekupuji zbytečnosti, ale on se striktně drží seznamu a i když si přihodí pár věcí navíc, nešmejdí po obchodě a nedívá se „co by se ještě mohlo hodit“…:))

11. Noste si svačiny
Víte-li, že budete mimo domov, připravte si svačiny dopředu. Nejen, že máte zcela pod kontrolou, co jíte a nepodlehnete kalorické bombě, ale i oproti kaloricky přijatelné svačině si doma jídlo připravujete ze surovin, které jste dříve pořídili levněji, čímž podstatně ušetříte. Možností, co si vzít na zdravou svačinku, je spousta, inspiraci můžete najít třeba v mých jídelníčcích. Mým tipem je „krabička první pomoci“ – proteinová tyčinka a zip sáček se semínky či oříšky a trochou sušeného ovoce, které nosím s sebou v batohu a kabelce pro případ, že bych se někde zdržela bez možnosti koupit si jídlo.
Dobré je také najíst se před odchodem, byť by mělo jít o opravdovou rychlovku jako je kus ukrojeného sýra a pár kousnutí celozrnného pečiva, vypití sklenice podmáslí či proteinového drinku.
A pokud mimo domov trávíte většinu dne, nakupte si jídelní krabičky a připravujte si s sebou kompletní denní stravu. Já v pracovní dny doma jen snídám a večeří, s sebou si tahám dopolední a odpolední svačinu, oběd a mou „krabičku první pomoci“, protože, přiznejme si, jsou dny, kdy je hlad větší, než jsme čekali.

Na závěr několik tipů na dietní a levné potraviny:
Jablka, banány, mrkev, zelí (včetně pekingského), červená řepa, cibule, mražený špenátový protlak,  brambory, odtučněný tvaroh, bílý jogurt, podmáslí, sójové maso, ovesné vločky, rozinky,  slunečnicová semínka, sardinky v tomatě, luštěniny (hrách, čočka, fazole…- zařaďte 2x týdně, jsou zdravé, ušetříte a pochutnáte si), knackebroty (vytipujte si levnou a chutnou značku a jezte je místo pečiva)
+ místo kávy a energy drinků  zelený čaj, maté či černý čaj Pu-erh, které navíc zaženou lehký hlad a mlsnou
+ místo sladkostí ochucený čaj rooibos, který uklidňuje a spolu s mlékem také zažene chutě
+ přihrádka plná koření a bujonu (doporučuji Alnatura), které z čehokoliv udělají dobrotu!

...napadá vás něco dalšího:)? 
Mějte se krásně, zdraví vás
Sofie

sobota 15. září 2012

14. 9. + Odsávání jídla z žaludku?!

Začneme včerejším jídelníčkem, jako obvykle:
6:50 - ovesné vločky s brusinkami a Hollandií
11:45 - dušené papriky s fazolkami adzuki, kuskusem a řeckým sýrem
14:30 - odtuč. tvaroh naředěný trochou jogurtu s brusinkovým kompotem a slunečnicovými semínky
19:45 - dýňový krém (hoodně krému:D) s trochou jogurtu, lžíce brusinek
Ano, prevence je základ a tak baštím brusinky pořád dokola...

Na internetu jsem dneska našla článek, který mě dostal - odkaz zde. Jedná se o novou metodu hubnutí, který je účinný a funguje i u obézních, což je sice super, ale...  je to zvrácené. Asistovaná bulimie, opravdu. Zajímal by mě váš pohled!

A protože opakování je matkou moudrosti, přidávám obrázek se slovy "Krm své svaly správně a ony si přijdou pro více". Co to znamená? Svaly zvyšují hodnotu bazálního metabolismu a tím i počet kalorií, které naše tělo potřebuje ke svému chodu. Zjednodušeně řečeno díky svalům můžeme víc jíst a nepřibírat. Takže 

↑ KALORIE + ↑ CVIČENÍ = ↓ TUK + ↑ SVALY

A to je to, co chceme:)!
(...a dokážeme to i bez odsávání natrávené potravy, fuj...)

Hezkou nealkoholickou:) sobotu přeje
Sofie

pátek 14. září 2012

Zapečený pangasius - bezpracný, rychlý, dietní

Pohled shora...
Ráda bych vám ukázala jeden další z mých oblíbených receptů, opět se vyznačuje tím, že jde o poctivé jídlo a přitom extra rychlé. Během zapékání ryby naškrábete a uvaříte brambory (stihnete i okurkový salát:)) a můžete baštit - já jsem ve čtvrt na osm začala a v 19:43 jsme usedali ke stolu, paráda!

Na 4 porce potřebujeme:
500g filet z pangasia
5 vajec
3 lžíce mléka
1 lžička koření na ryby (nebo dle chuti)
3 lžíce strouhaného sýra (také dle chuti)

Rozehřejeme troubu na 220 °C. Vejce ušleháme v misce (stačí vidličkou), přidáme mléko, sýr, polovinu koření a znovu prošleháme. Filety opláchneme, položíme do zapékací mísy, okořeníme z obou stran a rovnoměrně v míse rozložíme. Zalijeme vajíčky, maso vidličkou jemně nadzvedneme, aby se vaječná směs i pod něj a dáme do trouby. Pečeme do zezlátnutí (asi 20 minut - vždy ale berte v potaz, že každá trouba peče jinak a jídlo raději po deseti patnácti minutách zkontrolujte a v závěru hlídejte).

...a pohled na spodní stranu masa:)
Maso je křehké a lahodné, vajíčka pro něj tvoří nadýchanou peřinku a celé je to mňam:)! Navíc se jedná o pokrm, který vám dodá dost kvalitních bílkovin a když jej doplníte brambory a zeleninou, získáte oběd vynikající jak po chuťové, tak po nutriční stránce. 

Ještě dodám tip: Pokud byste dělaly méně porcí, bude to chtít menší zapékací misku, aby bylo maso ve vajíčkách ponořené a "plavalo" v něm (filety jsou tenké, ale pokrmu je několikacentimetrová vrstva...), jinak by se mohlo vysušit a za výsledek bych neručila:)
A co se koření týče, určitě záleží na tom, jaké použijete - já si na farmářských trzích kupuji směs bez přidané soli a proto musím dosolit zvlášť, většina koření z marketů ale sůl již obsahuje. Určitě byste jej měli cítit, ale chuť by neměla dominovat.

Dobrou chuť přeje
Sofie

čtvrtek 13. září 2012

Nově i na Facebooku:)!

Přidejte se ke stránce Live with myself i na Facebooku! Odkaz na stránku je zde (a dala jsem jej i do bočního "menu":)). Těším se na vás! A připomínám:

Nedržte hladovky, nepřejídejte se.
Jezte správně, cvičte, dosáhnete toho:)!

12. 9. + Co mě zaujalo v knihovně

Pěkný den přeji, i když počasí tomu opravdu neodpovídá:-/
Včerejší jídelníček:
6:40 - ovesná kaše s borůvkovým proteinem
11:00 - banán, 150g bílý jogurt, křehké plátky
14:45 - zapečený pangasius se sýrem, bramborami a paprikou (recept bude zítra)
18:30 - restovaná cuketa s cottage, knackebroty + trocha nakládaného řeckého sýra
Včera jsem měla volno, ale i tak jsem se probudila v šest, ach jo:D

Kromě nakupování jídla jsem včera trávila také dost času v knihovně. Tedy, ještě předtím v DM, protože jsem popletla otevírací dobu a zbyla mi půlhodina času - z toho jsem snad patnáct minut vybírala tvářenku, protože stará mi došla (opravdu zůstal jen ten obal) a s její novou verzí nejsem spokojená, protože se třpytí - jenže ony se třpytí všechny, a tak jsem od regálů vybíhala do části s denním světlem a mladému sympatickému hlídači jsem raději vysvětlila, co že to dělám... ach jo:) V knihovnách trávím vždy hodně času, knížky miluji od malička (aneb jak zabavit malou kardiačku, aby neběhala venku? naučíte ji samu číst:)) a i do naší místní maličké knihovny mě rodiče často vodili. Na druhém stupni, kdy jsem začala dojíždět, jsem se hned registrovala do knihovny městské a nabídla se v knihovně školní, zda bych tam mohla pomáhat - bylo mi 11, starší studenti (což byli všichni) nechápali, co tam dělám a marně hledali někoho "zodpovědného", načež jsem jim vysvětlovala, že tam nikdo jiný není, že knížku musejí vrátit do měsíce a hrozila upomínkou... zní to ujetě:), ale vedla to moc milá učitelka a té holčičce úplně rozumím, od první chvíle se tam cítila úžasně.
Možná i proto jsem nikdy neměla potřebu si knihy kupovat a vlastnit je, což je celkem vtipné - raději si zjistím, co by mě mohlo zajímat a knihu si půjčím. A stejně se už znám se všemi knihovníky ze všech poboček, které navštěvuji, takže proč se ochuzovat a přátelské povídání. Navíc, další věc je ta, že čtu velice rychle, s Šifrou mistra Leonarda jsem si jednoho deštivého odpoledne lehla pod deku, byly asi dvě hodiny a v osm jsem rodičům vyprávěla, jaké to bylo:),  takže by zvláště nákupy beletrie neměly velký smysl, ale přítel nakupuje knihy rád a já se to od něj ráda naučím!

Nuže, tentokrát mě zaujaly tyto knihy:
1) Robert Fulghum: Od začátku do konce - Naše životní rituály
- můj milovaný autor, pan Fulghum sloužil dlouhá léta jako pastor a díky svým zkušenostem  popisuje lidský život s nadhledem a humorem místy laskavým, místy takovým, že se nemůžete nesmát nahlas...:)
2) Sborník: Kniha nejen o duši
- na to jsem zvědavá, jedná se o sbírku více než třiceti úvah o životě a duši, snad to nebude hloupost:)
3) John Gray: Jak mít co chceme a chtít co už máme
- knížku jsem už dříve četla a byť je psána americkým stylem "můžeš cokoliv!", řekla jsem si, že se na ni podívám ještě jednou, protože momentálně jsem to já, která by kuráž měla dodávat a chci se toho zhostit co nejlépe
4) Charlotte Haigh: 100 nej potravin pro imunitu
- o ní určitě napíši samostatný příspěvek, na podzim se bude hodit:) potraviny jsou zde rozděleny do několika skupin a je vždy popsáno, co obsahují, jak působí a čím jsou přínosné 
"Zlato, poslouchej: Červenou řepu měli ve velké úctě již starověcí Římané, kteří ji obětovali bohům."
"To dělali jen proto, aby ji nemuseli jíst! A bohové z toho asi taky extra odvaření nebyli, když Římané dopadli tak, jak dopadli." :D
5) Lenka Požárová: Cukety
- z edice "Což takhle dát si..." zapálené kuchařky Lenky Požárové jsem již pár knížek měla, cuketa mě zaujala asi nejvíce:)
6) Martina Čermáková: Veg mňamky nejen pro vegan(k)y
- recepty vypadaly slibně, uvidíme!
7) Jarmila Průchová: Zbytečné choroby
- paní Průchová se věnuje makrobiotice, takže je jasné, jak se tyto choroby budou léčit:), ale určitě si knihu ráda projdu, věřím, že to bude přínosné
8) Petr Fořt: Jak stárnout pomalu
- od Petra Fořta mám načteno dost, sháněla jsem jinou jeho knihu, ta ale byla půjčená - o této jsem myslela, že bude ve stylu "anti-aging", tedy proti stárnutí, ale ona je to opravdu spíše příručka pro staré lidi...:)
9) P. G. Wodehouse: Čas namlouvání
- anglický humorista je známý svými velice zábavnými a místy až absurdními příběhy z britské smetánky, které se většinou se točí okolo nerozvážných zamilovaných mladíků, jež musí z jejich průšvihů zachraňovat komorník Jeeves

A já dnešní volno využiji právě ke studování těchto titulů a těším se, až vám napíši, co chytrého jsem se dočetla:)
Mějte se krásně,
Sofie