Dnes bych vám ráda ukázala můj oblíbený recept z milovaného blogu coco-choc.blog.cz. Z receptů, které zde slečna (dnes už mladá paní) nabízí oči přecházejí - všechny jsou tak lákavé! V době, kdy jsem neřešila postavu, jsem z něj pekla snad každý týden. Momentálně je ale můj výběr limitovaný, a tak nezbývá, než přistupovat k jistým úpravám.
Tvarohový koláč s vločkovým korpusem - dietní verze
Korpus:
2 hrnky (po 250ml) ovesných vloček
70g mletých ořechů (já volím nejraději mandle)
30g rozpuštěného másla
mléko na zvlhčení (cca 100ml)Krém:
750g odtuč. tvarohu
150ml zakysané smetany
cukr (já použila 20g třtinového)
3 vejce
vanilkové aroma či semínka z vanilkového lusku
Recept je vyloženě snadný:
Předehřejeme troubu na 170°. Do mísy nasypeme vločky a mleté ořechy, směs přelijeme rozpuštěným máslem a promícháme. Postupně přiléváme mléko a průběžně mícháme - není nutné použít celou dávku.
V této fázi můžeme přidat cukr, já jej oželela, chuť mandlí mi zcela postačuje.
"Těsto" dáme do dortové formy, jejíž dno jsme si předem vyložili pečicím papírem.
Pečeme 10-15 minut a mezitím si připravíme krém.
Do další mísy:) dáme tvarohy a zakysanou smetanu, cukr a aroma či semínka dle chuti a důkladně zamícháme (ideální je prošlehat metličkou). Přiklepneme vajíčka a opět důkladně zamícháme. Vlijeme na předpečený korpus a pečeme při 170° do zpevnění a zezlátnutí (v naší troubě to je zhruba 50-60 minut).
cukr (já použila 20g třtinového)
3 vejce
vanilkové aroma či semínka z vanilkového lusku
Recept je vyloženě snadný:
Předehřejeme troubu na 170°. Do mísy nasypeme vločky a mleté ořechy, směs přelijeme rozpuštěným máslem a promícháme. Postupně přiléváme mléko a průběžně mícháme - není nutné použít celou dávku.
V této fázi můžeme přidat cukr, já jej oželela, chuť mandlí mi zcela postačuje.
"Těsto" dáme do dortové formy, jejíž dno jsme si předem vyložili pečicím papírem.
Pečeme 10-15 minut a mezitím si připravíme krém.
Do další mísy:) dáme tvarohy a zakysanou smetanu, cukr a aroma či semínka dle chuti a důkladně zamícháme (ideální je prošlehat metličkou). Přiklepneme vajíčka a opět důkladně zamícháme. Vlijeme na předpečený korpus a pečeme při 170° do zpevnění a zezlátnutí (v naší troubě to je zhruba 50-60 minut).
Určitě nemusíte mít obavy z toho, že dortík je nedopečený - tuhne teprve s vychladnutím. Proto jsem se na jeho přípravu vrhla včera po desáté večer s tím, že jako nedělní snídaně bude perfektní:)
Samozřejmě kreativitě se meze nekladou, dortík můžete obložit jahodami, do krému přidat na kousky nakrájené banány, já část tvarohu někdy nahrazuji jogurtem nebo přimíchávám vanilkový protein... Tato verze je "základní" a snažila jsem se ji sestavit tak, aby byla chutná a nejvíce vyhovovala dietnímu jídelníčku (tuků není třeba se bát, většina jich naskočila díky mandlím, čili jsou to ty "zdravé"), hodnoty jsou následující:
Celý dortík:
energie: 12 815 kJ (je ho opravdu hodně:)!)
bílkoviny: 190g
tuky: 126g
sacharidy: 286g
1/9 dortíku - na obrázku, opravdu dostatečná porce, na snídani skvěle zasytí a hodnoty má ukázkové:
energie: 1 424 kJ
bílkoviny: 21,1g
tuky: 14g
sacharidy: 31,8g
A jaké moučníky si při dietě dopřáváte vy:)?
No ten vypadá naprosto mňamózně. Nevím co péct dřív :D Mám uloženo spoustu receptů a každým dnem jich přibívá. Až mě mrzí, že se na některé nedostává. Nestíhám péct :D Ale na tenhle si určitě prostor vyhradím. Ten bude 100% chutnat všem i nezdravě-se-stravujícím u nás doma :D
OdpovědětVymazatDíky, díky, díky:)! Nechala jsem dortík testovat i přítele a maminku a chutnal oběma - je jasné, že to holt není totéž jako když jsem jej dříve pekla z plnotučného tvarohu a s půlkou másla v korpuse, ale rozhodně je chutný i teď:) A "spoustu receptů" si ráda nechám poslat na mail, jestli bys byla tak hodná:D!
VymazatTak mi třeba sem napiš tvoji adresu a já ti tam pošlu můj "To bake list" :D Nejsou to ozkoušené recepty, ale právě ty, které mě třeba zaujali a chtěla bych je zkusit :)
VymazatDíky, už dlouho chci upéct cheesecake, ale nenašla jsem ho v dietní verzi, takže díky moc za recept, o víkendu se na něj vrhu!
OdpovědětVymazatDalší tvarohový čupr recept. Cheesecake mám taky moc ráda.
OdpovědětVymazatTo vypadá úžasně, určitě v blízké době zkusím :)...A ten tvaroh, je jedno jestli vaničkový nebo v alobalu?
OdpovědětVymazatKolik je to + - gramů ta 1/9 dortíku?
OdpovědětVymazatAsi jsem dala málo másla, rozpadly se mi vločky :( :-D ale jinak vypadá úžasně a ještě lépe chutná. Děkuji za inspiraci, příště mu to pořádně omastím!
OdpovědětVymazatAhoj, myslíš že by se daly použít jáhlové vločky?
OdpovědětVymazatProsím Vás nemohli by ste mi poradiť: môžem dať miesto smotany nízkotučný jogurt? Ďakujem :)
OdpovědětVymazatnedá sa použiť niečo iné ako to maslo do tých vločiek? vopred ďakujem
OdpovědětVymazatZrovna se chladí :) tak doufám, že se mi povedl ;)
OdpovědětVymazatDnes jsem ho pekla poprvé, a je úžasný :) Navrch jsem ho polila domácí ostružinovou marmeládou. <3
OdpovědětVymazatNo...Nejsem si jistá, jak zhodnotit výsledek :) tvarohová pěna se mi ukázkově upekla ve vodní lázni, ale ten kurpus z vlocek...jsou to proste jen rozsypane vlock a sem tam mandle :( tak nevim jestli radsi priste radsi nevylozim ovesnou kasi :D takto to moc grady nemelo, nevim, co jsem mohla poplest, vsechno jsem vazila, uz pri promichani mi vlocky neprisly zvlhcene :/ mozna jsem spravne nepochopila pomer - 500 g vlocek?
OdpovědětVymazatJeste jsem ho nepekla, ale rekla bych, ze 500 ml vlocek bude mene nez pul kila;)
Vymazat